Мінветеранів сподівається порозумітися з жителями Гатненської громади щодо будівництва військового меморіалу

Мінветеранів сподівається порозумітися з жителями Гатненської громади щодо будівництва військового меморіалу

Заступник міністра у справах ветеранів Фархад Фархадов (на фото) заявив, що Міністерство у справах ветеранів сподівається знайти порозуміння з жителями Гатненської громади Київської області в питанні будівництва Національного військового меморіального кладовища.

Про це, як передає КВ, повідомило інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”.

“На сьогодні процес підготовки будівництва першої черги Національного військового меморіального кладовища відбувається відповідно до законодавства… Місцева громада має зрозумілі для нас питання до процесу. Ми кожен цей кейс беремо і відповідаємо на поставлені запитання. Але ми розуміємо, що вони не проти самого цвинтаря, але є деякі запитання: чому саме це місце, що буде з підземними водами, що буде з Смарагдовою мережею. Для відповідей на ці запитання ми залучаємо фахівців із державної сфери”, – розповів Фархад Фархадов у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

На уточнювальне запитання, чи знайдено консенсус із жителями громади щодо питань, які їх цікавлять, заступник міністра заявив, що наразі консенсус знайдено не з усіх питань.

“Сподіваюся, ми знайдемо порозуміння з громадою”, – наголосив Фархадов.

У повідомленні зазначається, що раніше в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що деякі заяви жителів громади є абсурдними.

“Я ж не можу сказати, наскільки у них вистачить здорового глузду. Коли сім’ям загиблих захисників і захисниць України вони кричать ганьба і кажуть: “Ідіть, ховайте своїх дітей у Донецьку, Маріуполі” тощо – це вже абсурд. Хіба може нормальна людина так говорити. Хіба може нормальна людина говорити, що ліс важливіший за воїнів, які віддали своє життя за незалежність нашої країни. Вони кажуть, що не проти Національного військового меморіального кладовища, але не тут”, – розповідав глава відомства.

Нагадаємо, у березні 2024 року Уряд затвердив документ, який чітко визначає розташування Національного військового меморіального кладовища на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області.

Читайте: Уряд офіційно визначив розташування для Національного військового меморіального кладовища на Київщині

Як інформувала КВ, у червні цього року НВМК отримало позитивний висновок від ДП “Укрдержбудекспертиза” щодо розгляду проектної документації на будівництво першої черги меморіалу у Гатненській територіальній громаді під Києвом. Наступним етапом буде оголошення тендеру та відбір підрядника для будівництва і отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Читайте: Проєкт будівництва Національного військового меморіального кладовища під Києвом пройшов держекспертизу

У липні Кабінет Міністрів України прийняв постанову про затвердження зовнішнього вигляду намогильних споруд Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Споруди будуть або у формі козацького хреста, або ж прямокутної таблиці із заокругленим верхом.

Читайте: Кабмін затвердив форму надмогильних споруд на Національному військовому меморіальному кладовищі

На початку серпня КВ писала, що переможцем тендера на будівництво І черги Національного військового меморіального кладовища біля села Мархалівка Гатненської тергромади Фастівського району Київщини 1 серпня 2024-го оголосили консорціум “Білдінг ЮА”, який нашвидкоруч було створено наступного дня після оголошення закупівлі. При цьому, відповідний договір до сих пір не підписано (замовник анонсував це зробити 6 серпня) – явно через численні скандали. По перше, громадськість обурює, що тільки на першому етапі заплатити 1,75 млрд бюджетних гривень (усього кошторис цього об’єкта на сьогодні складає біля 7,43 млрд гривень) хочуть “цікавому” підряднику, в якого на тендері не було конкурентів (в концерн входять компанії, що легко пов’язуються з бізнесменами, на яких президент Зеленський накладав санкції, і тими, які раніше мали російські паспорти). По друге, мешканці Мархалівки і екологи вже подали позови в суди, бо в процесі будівництва військового кладовища треба буде знищити десятки гектарів лісу, а високі грунтові води і відсутність в проєкті централізованої каналізації провокує повномасштабну екологічну катастрофу.

Читайте: Національне військове кладовище біля Мархалівки: скандали не вщухають

Через кілька днів після оголошення переможця Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заявило, що перевірить тендер на будівництво Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у Гатному Київської області.

Читайте: НАБУ проаналізує тендери на ремонт Охматдиту і будівництво військового цвинтаря

Фото: Міністерство у справах ветеранів

КиївВлада

Владислава Олійник

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4