Мішель – Зеленському: Безпекова угода підтвердить, що ЄС з Україною на так довго, як знадобиться

Мішель - Зеленському: Безпекова угода підтвердить, що ЄС з Україною на так довго, як знадобиться

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз підтримуватиме Україну скільки, скільки знадобиться. Підтвердженням цьому буде підписання двосторонньої угоди про гарантії безпеки.

Про це КВ дізналася з повідомлення “Інтерфакс-Україна”.

Згідно повідомлення, вітаючи 27 червня 2024 року у будівлі Європейської ради президента України Володимира Зеленського, Шарль Мішель сказав: “Сьогодні ми зможемо підписати двосторонню угоду про безпеку з Україною, що є дуже важливим, тому що цим ми надішлемо меседж, що ми маємо намір підтримувати Україну так довго, скільки це знадобиться”.

Він також констатував, що ЄС підтримує Україну не лише у військовій допомозі, а й у фінансовому відношенні: “Ми прийняли рішення націлитися на доходи від заморожених активів, ухваливши важливі рішення на рівні ЄС. Це означає, що в тижні і місяці, які послідують, перше виділення коштів буде конкретним і ефективним. Ми також працюємо з партнерами з “Великої сімки”, щоб надати додаткові EUR50 млрд. Я думаю, що це надзвичайно важливо – ми надішлемо сигнал, що Росія нас не залякає, що ми абсолютно прихильні (підтримці України – КВ) – тому що ми знаємо, що якщо Україна б’ється, захищаючи своє майбутнє, майбутнє своїх дітей, якщо вони (українці – КВ) б’ються, щоб захистити свою землю, вони також б’ються, щоб захистити наші спільні цінності, наші мрії про великий мир, добробут і безпеку. Ви тут вдома, ми хочемо вас підтримувати”, – деталізував Мішель.

Президент України Володимир Зеленський прибув у четвер із робочим візитом до Брюсселя, де він візьме участь у засіданні Європейської ради, а також підпише низку безпекових угод із партнерами, зокрема з ЄС як інституцією.

Читайте: НАТО обрало нового генсека: ним стане Марк Рютте

За інформагенцією агенції Reuters, яка отримала доступ до тексту угоди, “ЄС візьме на себе зобов’язання продовжити постачання зброї, вишкіл військових Збройних сил України (ЗСУ) та іншу допомогу на довгі роки. Угода закріпить зобов’язання ЄС допомагати Україні в дев’яти сферах безпекової політики, включаючи співпрацю в оборонній промисловості та розмінуванні, а в разі “майбутньої агресії” ЄС і Україна мають протягом 24 годин провести консультації та “швидко визначити” наступні кроки відповідно до зобов’язань. У проєкті документа зазначається, що зобов’язання ЄС залишатимуться чинними “доти, доки Україна продовжуватиме свій європейський шлях”, і будуть переглянуті щонайпізніше через 10 років. У документі не уточнюється вартість або кількість майбутньої допомоги. 

Як інформувала КВ, за підсумками минулорічного саміту НАТО у Вільнюсі члени альянсу заявили у спільному документі, що у майбутньому Україна стане членом НАТО без довгої процедури плану дій, але це відбудеться в невизначеному часовому проміжку – коли на членство України в НАТО погодяться всі члени і “будуть виконані умови” (про це пише DW).

Натомість Україні було запропоновано двосторонні “безпекові угоди” взамін членства, поки про нього ще не йдеться. Наразі підписано 17 таких угод – з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США.

Читайте: Президент Зеленський привітав початок переговорів про вступ України до ЄС

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4