Молодіжний парламент Бородянки просить президента присвоїти громаді статус міста-героя

Молодіжний парламент Бородянки просить президента присвоїти громаді статус міста-героя

Бородянка з 2020 року намагається вибороти собі статус міста. Зрештою цьогоріч Кабмін вніс до Верховної Ради проєкт постанови про надання селищу відповідного статусу. Своєю чергою, Молодіжний парламент Бородянки ініціював петицію до президента України з проханням присвоїти громаді саме почесний статус міста-героя, враховуючи героїчний опір мешканців під час російської окупації. У петиції аргументують, що Бородянка зазнала значних руйнувань, втрат серед цивільного населення та свідомих обстрілів з боку російських військ. 

Про це КВ дізналася із зареєстрованої публічної петиції до президента України Володимира Зеленського на сайті Офісу президента України. 

“Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради проєкт постанови про надання селищу Бородянка статусу міста (реєстр №1️1️5️4️0️) від 02.09.2024. З огляду на це, а також на героїчний опір мешканців під час російської агресії, який призвів до значних руйнувань та людських втрат, просимо Вас після прийняття зазначеної постанови надати Бородянці почесний статус міста-героя”, – йдеться у петиції. 

Молодіжний парламент Бородянки просить президента присвоїти громаді статус міста-героя

У петиції зауважено, що Бородянка розташована за 32 км від Києва, до війни населення становило близько 13 тисяч осіб, проживало ще фактично понад 20 тисяч.

З 26 лютого по 1 квітня 2022 року Бородянка була під окупацією російських військ. З перших днів повномасштабного вторгнення селище опинилося в епіцентрі військових дій. Через Бородянку проходив головний шлях російського наступу на Київ. Місцеві добровольці без підготовки й озброєння чинили опір російській армії, яка атакувала селище та здійснювала масовані обстріли. 

Під час окупації на території громади були зруйновані 80 багатоквартирних та 2116 приватних будинків, 10 шкіл, 6 дитячих садків, а також численні об’єкти інфраструктури. А після деокупації було знайдено 48 тіл загиблих під завалами, а також 300 тіл людей із ознаками насильницької смерті. Російські війська свідомо обстрілювали житлові райони, що є порушенням Женевських конвенцій, тож Бородянка стала символом українського опору, зокрема завдяки образу керамічного півника, що залишився на зруйнованій кухні. 

Тож, враховуючи героїчний опір та великі втрати, автор петиції додає, що Бородянка заслуговує на статус міста-героя.

“Бородянка дала відсіч ворогу, взяла на себе удар, віддала найдорожче – життя своїх мешканців. Наше селище заслуговує носити статус героя – за всіх полеглих, за всіх, хто втратив близьких, за всіх мешканців Бородянки, які не втратили віри і прагнуть тут жити далі!”, – зауважено у петиції.

Своєю чергою, в.о. голови та секретар громади Ірина Захарченко у своєму Телеграм-каналі також закликала підтримати ініціативу Молодіжного парламенту. 

“Я закликаю всіх підтримати цю ініціативу і долучитися до боротьби за те, щоб Бородянка отримала статус міста-героя. Наше селище боролося і продовжує боротися. Ми не маємо права забути про всі жертви і руйнування, які завдала нам країна агресор. Підтримуйте петицію та поширюйте інформацію про неї, тільки разом ми зможемо досягти мети”, – зазначила в.о. Бородянського селищного голови Ірина Захарченко.

Нагадаємо, як раніше повідомляла КВ, Бородянка вже не перший рік домагається вибороти собі відповідний статус і відповідні процеси тривають ще з 2020 року. 

Так, 30 липня 2020 року відбулося засідання 27 сесії Бородянської селищної ради VII скликання під час якого депутати підтримали рішення “Про порушення клопотання перед Київською обласною державною адміністрацією, Київською обласною радою щодо віднесення селища міського типу Бородянка Київської області до категорій міст районного підпорядкування”. 

І вже в жовтні Київська облрада минулого скликання прийняла рішення звернутись до Верховної Ради України з відповідним поданням про віднесення селища міського типу Бородянка до категорії міст районного підпорядкування.

У 2021 році про статус заговорили знову, натякаючи, що минув рік, а Верховна Рада так і не прийняла жодного рішення. Того року розглянути рішення про зміну статусу селища Бородянка на місто профільний комітет ВРУ мав у березні. Та розгляд питання з рештою постійно переносили.

Читайте: Проєкт “Децентралізація”: дві селищні громади Київщини заявили про бажання стати містом

Зрештою 2 вересня цього року Кабінет Міністрів України вніс проєкт постанови до Верховної Ради про віднесення селища Бородянка Київської області до категорії міст.

Читайте: Кабмін пропонує надати Бородянці статус міста

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Інна Міхно

Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4