Нацгвардієць, який два роки тому на Південмаші розстріляв караул, отримав максимальне покарання

Красногвардійський районний суд міста Дніпро засудив до довічного позбавлення волі строковика Артема Рябчука, який у січні 2022 року вчинив стрілянину на Південному машинобудівному заводі. У результаті – 5 осіб загинули, серед них одна цивільна, ще 5 – отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Про це КВ стало відомо з повідомлення ДБР.

На суді строковик повністю визнав свою провину, розкаявся та попросив вибачення у рідних загиблих.

Встановлено, що під час строкової служби засуджений мав конфлікт з іншими військовослужбовцями. Кілька разів він був свідком сварок, про які доповідав керівництву.

Через це в інших військових сформувалося до нього негативне ставлення. 

Після розправи обвинувачений захопив автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

У межах кримінального провадження проведено десятки експертиз, у тому числі стаціонарну комплексну психолого-психіатричну експертизу, яка встановила, що солдат не мав розладів з психікою і діяв цілковито свідомо.
Покарання призначено у виді довічного позбавлення волі, а також засудженого зобов’язано відшкодувати цивільні позови родичів загиблих.

Досудове розслідування стосовно керівництва військової частини, у якій служив засуджений наразі перебуває на фінальній стадії.

Як повідомляли ЗМІ, раніше Рябчук під час слідства повідомив, що втомився терпіти знущання і несправедливість, а тому розлютився і вчинив стрілянину. Але потім відмовився від своїх свідчень. 

Від його рук загинуло четверо військових, серед яких – одна жінка, матір неповнолітньої дівчинки. У зв’язку з інцидентом проводили службове розслідування у військовій частині, де були факти позастатутних відношень. Артем Рябчук родом з села Броска, що в Одеській області. Односельці розповідали, що юнак ріс без батька, гарно вчився, відвідував церкву і допомагав матері ростити молодших дітей. Такого вчинку від нього ніхто не очікував. 

Після інциденту на заводі Південмаш, як повідомляли ЗМІ,  деякі мешканці Дніпра зібралися на мітинг  у центрі міста з гучномовцем та плакатами, бо не довіряли офіційній версії слідства. На їхнє переконання, у стрілянині на Південмаші винен далеко не один стрілець. Тоді люди натякали на дідівщину у війську.

Читайте: Суд виніс вирок сержанту рф за катування та погрози цивільним жителям Бучі

Фото: ДБР

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Аудитори КМДА зафіксували махінації при закупівлях “Київпастрансом” залізничного обладнання
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) перевірили закупівлю залізничного обладнання для трамвайного сполучення на загальну суму 131,4 млн гривень, які минулоріч здійснювало КП “Київпастранс”. За…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачали Студеники
09:00 Протягом квітня 2024 року бюджетні замовники села Студеники, що на Бориспільщині, зробили замовлень на 3,52 млн гривень. Найбільшою покупкою став автомобіль Renault Duster…
“Корупційні системи”: Нацполіція вважає, що КМДА та КП “Інформатика” загрожують національній безпеці України
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти розтрати коштів посадовцями КП “Інформатика” при здійсненні закупівель обладнання для систем відеоспостереження та керування зовнішнім освітленням. Слідчі переконані, що…
QlU7mDx4