Намісника Святогірської лаври митрополіта Арсенія заарештовано на 60 діб без внесення застави

Сьогодні, 25 квітня, Донецька обласна прокуратура повідомила, що рішенням суду владиці Арсенію обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави на термін у 60 діб.

Про це КВ стало відомо з повідомлення обласної прокуратури.

“За клопотанням прокурорів Донецької обласної прокуратури уродженцю Республіки Карелія рф, який обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави (ч. 2 ст. 114-2 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври підозрюється, що ще у вересні 2023 року під час своєї проповіді на літургії розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської МГ.

«Новини Донбасу» знайшли запис цієї проповіді, що відбулася 23 вересня — напередодні дня пам’яті отців Святогірських. У своїй промові Арсеній обурювався, що прочан, які їхали до лаври, не пустили через блокпости. Митрополит згадав розташування цих блокпостів.

«На Різдво Пресвятої Богородиці приїжджали співробітники СБУ для співбесіди: “Що у вас буде на свято?” Я розповів, що буде і як у нас відбуватиметься богослужіння. І добре, і мирно начебто розійшлися. Але сьогодні три пости (назва населеного пункту — Ред.) стоять. Один на горі біля (назва місцевості – Ред.), тут пост унизу, і біля, вже на кінці (назва населеного пункту — Ред.) при в’їзді до монастиря. Стоять, перевіряють паспорти, записують, фотографують людей, записують номери паспортів, записують дані, електронні пошти, номер мобільного телефону у кожного записують. Але це є порушення юридичних прав», — заявив Арсеній під час проповіді.

24 квітня на території Свято-Успенської Святогірської лаври були здійснені обшуки, після яких митрополита Святогірського Арсенія представники правоохоронних органів вивезли для доправлення до суду.

Читайте:У Святогірській лаврі через обстріли окупантів загинуло двоє монахів та черниця, два корпуса зазнали пошкоджень

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Аудитори КМДА зафіксували махінації при закупівлях “Київпастрансом” залізничного обладнання
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) перевірили закупівлю залізничного обладнання для трамвайного сполучення на загальну суму 131,4 млн гривень, які минулоріч здійснювало КП “Київпастранс”. За…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачали Студеники
09:00 Протягом квітня 2024 року бюджетні замовники села Студеники, що на Бориспільщині, зробили замовлень на 3,52 млн гривень. Найбільшою покупкою став автомобіль Renault Duster…
“Корупційні системи”: Нацполіція вважає, що КМДА та КП “Інформатика” загрожують національній безпеці України
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти розтрати коштів посадовцями КП “Інформатика” при здійсненні закупівель обладнання для систем відеоспостереження та керування зовнішнім освітленням. Слідчі переконані, що…
QlU7mDx4