Нардеп Клочко, який “гальмував” позбавлення мандатів депутатів від “ОПЗЖ”, підозрюється у незаконному збагаченні

Антикорупційна прокуратура повідомила про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн гривень народному депутату України Андрію Клочку (фракція “Слуга народу”, на фото). Свого часу нардеп фігурував у журналістських антикорупційних розслідуваннях, коли обіймав посаду голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Клочко відомий, зокрема, тим, що за головування в комітеті “гальмував” урядовий законопроект про позбавлення мандату обраних від заборонених партій депутатів місцевих рад.

Про підозру Андрію Клочку КВ дізналася з повідомлення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

“2 травня 2024 року за дорученням керівника САП прокурор повідомив про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн чинному народному депутату України. Дії нардепа кваліфіковано за ст. 368-5 КК України”, – сказано в повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що в межах досудового розслідування, яке проводять детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), встановлено, що народний депутат у 2020-2021 рр. набув у власність активи загальною вартістю 25 млн гривень.

“П’ять квартир у Києві, три земельні ділянки на Київщині, два нежитлові приміщення, а також автомобілі Tesla та Mersedes-Benz. Переважну більшість набутого майна депутат оформив на близьких родичів, зберігши за собою право розпоряджатися ним у повному обсязі”, – наголошується в повідомленні.

Водночас, уточнюють у САП, з’ясувалося, що за цей період офіційного доходу та заощаджень дружини депутата та доходів його родичів було недостатньо для придбання цього майна.

“Різниця між вартістю придбаного майна та коштами нардепа становить 11 млн грн”, – зазначається в релізі.

За інформацією прокуратури, розслідування САП і НАБУ було розпочато після оприлюднення журналістських розслідувань, зокрема команди Bihus.Info. Розслідувачі оприлюднювали декілька епізодів, які стосуються нардепа Андрія Клочка.

Він також був причетний до того факту, що свого часу урядовий законопроект, що пропонує позбавляти мандату обраних від заборонених партій депутатів місцевих рад, не потрапляв в сесійну залу через відсутність висновку профільного комітету, очолюваного на той момент саме Клочком.

Читайте: Комітет ВР вкотре не може розглянути законопроект про позбавлення мандатів депутатів, обраних від заборонених партій

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
Підкуп експертів і тиск на свідків: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі
09:00 Директору КО “Київмедспецтранс” Віталію Безносюку (на колажі) загрожує до 12 років позбавлення волі за низку корупційних правопорушень. Наразі він є офіційним підозрюваним в…
QlU7mDx4