Президент Зеленський підписав прийнятий рік тому закон про мобілізацію з 25 років і “свіжий” документ про переобстеження “обмежено придатних”

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою (ВР) торік законопроект, що знижує граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників – із 27 до 25-річного віку. Це означає, що тепер у військо під час мобілізації зможуть забирати чоловіків від 25 років. Також Зеленський підписав цьогоріч прийнятий Радою законопроект, який передбачає, що чоловіки, які раніше були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть пройти повторний медичний огляд. За новими правилами будуть тільки два статуси: “придатний” і “непридатний” до військової служби. 

Про це KВ дізналася з картки законопроекту №9281 “Про внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Документом зменшено граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. 

Після досягнення 25-річного віку призовники мають стати на військовий облік військовозобов’язаних.

“Тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважається недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період”, – сказано в пояснювальній записці до законопроекту, який Володимир Зеленський не підписував майже рік.

Цей закон набуває чинності за день після опублікування. Уряд за півроку має зробити все, щоб закон запрацював на практиці. 

Крім цього, Президент підписав законопроект №10313 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист”, ухвалений ВР 21 березня 2024 року. Ним скасовується поняття “обмежено придатних” до військової служби, а ті, хто його зараз має, повинні будуть пройти медогляд заново. Коли саме – визначить уряд.

Читайте: Зеленський: Можу погодитись на мобілізацію чоловіків 25 років

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
Підкуп експертів і тиск на свідків: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі
09:00 Директору КО “Київмедспецтранс” Віталію Безносюку (на колажі) загрожує до 12 років позбавлення волі за низку корупційних правопорушень. Наразі він є офіційним підозрюваним в…
QlU7mDx4