Шмигаль розповів, що дала Україні міжнародна конференція з відновлення у Берліні

Шмигаль розповів, що дала Україні міжнародна конференція з відновлення у Берліні

На Конференції з відновлення України, що відбулася у Берліні, укладено більше ста міжнародних угод, спрямованих на підтримку України в енергетиці, оборонці, соціалці, економіці. Оціночна вартість угод – 16 млрд євро.

Про це КВ дізналася з промови, яку виголосив на засіданні Кабінету міністрів України (КМУ) Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 13 червня 2024 року.

“У Берліні завершилася третя Конференція з відновлення України. Наша команда на чолі з Президентом Володимиром Зеленським отримала дуже практичні результати. Загалом було укладено більше 100 міжнародних угод. Це проекти в енергетиці, оборонній промисловості, відбудові соціальної та критичної інфраструктури, відновленні економіки. Їх оціночна вартість, за даними німецької сторони, близько 16 млрд євро”, – сказав Шмигаль.

В царині енергетики йдеться про таке:

  • “США нададуть 824 млн доларів на підтримку енергетичної інфраструктури України.
  • Підписано угоду з Німеччиною на 30 млн євро для підвищення надійності нашої енергетичної системи.
  • Світовий банк надасть додатковий грант на 47 млн доларів, який буде спрямовано на закупівлю теплового обладнання для Харкова.
  • ЄС надасть додаткові 1000 генераторів, а також сонячні батареї. Це підтримка наших зусиль із децентралізації енергосистеми”.

Крім цього, “підписано меморандуми з багатьма провідними компаніями щодо децентралізованого виробництва електроенергії, збільшення використання ВДЕ, впровадження енергоефективних технологій, розбудови розумних мереж та відновлення гідроелектростанцій”.

Стосовно сфери фінансів, то, за словами Прем’єр-міністра, 

  • до кінця червня Україна отримає ще 1,9 млрд євро бюджетного фінансування від ЄС.
  • США разом з Україною опрацьовують виділення 7,8 млрд доларів бюджетної підтримки, а також 1,5 млрд доларів для економічного відновлення.
  • Підписали з Європейським Союзом перші гарантійні угоди на суму 1,4 млрд євро в межах інвестиційного компонента програми Ukraine Facility.
  • Започаткували Альянс стійкості малого та середнього бізнесу для України. Це зобов’язання з підтримки нашого МСБ на понад 7 млрд євро.
  • Разом із партнерами започатковано Skills Alliance. Мета цієї ініціативи — надати можливість перекваліфікації десяткам тисяч українців. Запланований бюджет — 700 млн євро на три роки
  • Американська DFC оголосила про фінансування для страхування ризиків на 350 мільйонів доларів. Це дасть більше іноземних інвестицій у нашу економіку.
  • Україна отримає грант від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 230 млн доларів для вдосконалення морського і залізничного сполучень.

Шмигаль каже, що провідні світові компанії та бізнес-асоціації зі США, ЄС, Канади, Великої Британії, Норвегії створили Консультативну раду бізнесу для збільшення інвестицій в нашу країну.

Прем’єр також повідомив, що 

  • на відновлення та розвиток охорони здоров’я виділено понад 185 млн євро. Укладено угоду між Україною та Банком розвитку Ради Європи на 100 млн євро.
  • Було також підписано Угоду з ЄІБ на 100 млн євро для модернізації соціальних послуг та відбудову критичної інфраструктури.
  • З Банком розвитку Ради Європи підписано угоду на 100 млн євро для продовження урядової програми єВідновлення.
  • Сумарно на відновлення зруйнованого житла підписано угод на майже 260 млн євро.

Читайте: ВР ратифікувала угоду для запуску Ukraine Facility на 50 млрд євро

Фото: Урядовий портал

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4