США нарешті зняли заборону на постачання зброї “Азову”

США нарешті зняли заборону на постачання зброї "Азову"

США зняли заборону на використання американського озброєння українською бригадою “Азов”, яка входить до складу Національної гвардії. Відповідне рішення ухвалили після перевірки Держдепа.

Про це, як стало відомо КВ, повідомили у бригаді “Азов”.

“Це стало результатом тривалої та кропіткої роботи, яку військовослужбовці «Азову» систематично вели на площі боротьби з успішними результатами діяльності російської пропаганди”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що отримання західної зброї та підготовка від США не тільки підвищить боєздатність «Азову», але, що найбільше, сприятиме збереженню життя та здоров’я особового складу бригади.

Як писали ЗМІ, десять років тому бійцям “Азову” було заборонено використовувати американську зброю, оскільки офіційні особи США вважали, що деякі з її засновників дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів, а правозахисники ООН звинуватили групу в порушеннях гуманітарних норм.

Ще в 2021 році уряд України зобов’язався не виділяти жодної допомоги, отриманої від США у рамках закону про надання допомоги іноземним державам від 1961 року або закону про контроль за експортом озброєнь чи похідного законодавства. Йдеться про табу на постачання озброєння будь-якому підрозділу сил безпеки України, щодо якого уряд США поінформував про заборону на отримання ним такої допомоги на підставі закону “Ліхі”. Він донедавна діяв й відносно бійців “Азову”.

При цьому раніше командир бригади Денис “Редіс” Прокопенко закликав скасувати поправки до законодавства США, які забороняють передавати західну зброю його військовому підрозділу. Оскільки, за його словами, їх ухвалили на основі характеристик “Азову” від західних ЗМІ під впливом російської пропаганди.

Довідка: Батальйон «Азов» створений 5 травня 2014 року у м. Бердянськ як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення (БПСМОП) МВС на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України. 17 вересня 2014 року наказом міністра внутрішніх справ України батальйон «Азов» було реорганізовано та розширено до складу полку міліції особливого призначення «Азов» МВС. 11 листопада міністром внутрішніх справ України було підписано наказ про переведення полку «Азов» до складу Національної гвардії України з подальшою доукомплектацією його до бойового стандарту бригад Національної гвардії. Сьогодні підрозділ «Азов» – це окремий загін спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Національної гвардії України. У лютому 2023 року окремий загін спеціального призначення «Азов» став 12-ю бригадою спеціального призначення «Азов» НГУ.

Читайте: На столичній Оболоні провели акцію на підтримку полонених захисників “Азовсталі”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4