Столична влада повторно ініціювала посилення відповідальності у сфері охорони культурної спадщини, – Кличко

Столична влада повторно ініціювала посилення відповідальності у сфері охорони культурної спадщини, - Кличко

Столична влада повторно ініціювала, і депутати вже зареєстрували законопроєкт про зміни до Закону України “Про охорону культурної спадщини”. Також запропоновані зміни до інших законів щодо вдосконалення механізмів захисту культурної спадщини та відповідальності за порушення відповідного законодавства.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні Київського міського голови Віталія Кличка .

Як зазначив мер Києва, серед змін – можливість примусового викупу пам’яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню. Та збільшення розміру штрафів до суб’єктів господарювання за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

“Нагадаю, минулий законопроєкт, який подавали, був ухвалений у 2018 році тільки в першому читанні, депутати до нього так і не повернулися, а потім зняли з реєстрації. Тому ми знову звернулися із законодавчою ініціативою”, – повідомив Віталій Кличко.

Запропоновані зміни зокрема, передбачають: 

  • можливість примусового викупу пам’яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню, процедуру такого викупу; 
  • збільшення розміру штрафних санкцій до суб’єктів господарювання за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини; 
  • порядок відшкодування шкоди завданої пам’ятці. 

“Щодо збільшення відповідних штрафних санкцій конкретизую: їх пропонуємо збільшити в 10 разів. Сьогодні штрафні санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, складають від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Що сьогодні становить за максимальною межею 17 000 гривень. Натомість пропонується нижню межу штрафних санкцій встановити на рівні 15 млн гривень. А максимальну або у випадку вчинення правопорушення повторно – на рівні 30-91 млн гривень», – наголосив Віталій Кличко.

Він також повідомив, що запропоновані зміни до інших законів щодо вдосконалення механізмів захисту культурної спадщини та відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

 Це, зокрема, розширення переліку складів кримінальних та адміністративних правопорушень, що максимально охоплює негативні практики в цій сфері; посилення суворості санкцій за кримінальні та адміністративні правопорушення у сфері охорони культурної спадщини; запровадження кримінальної відповідальності за воєнні злочини проти культурної спадщини.

Нагадаємо, 19 липня у Києві знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знесення садиби Зеленських.  Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає знесення садиби  цинічною провокацією. У свою чергу в Мінкульті заявили, що будівля не була внесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини, оскільки КМДА не надала необхідної для внесення до переліку облікової документації.

Читайте: Знесення садиби Зеленських: у КМДА наполягають, що видані містобудівні умови не є дозволом на будівництво

Фото: КМДА 

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4