Традицію Щедрого вечора внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Традицію Щедрого вечора внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення “Традиції Щедрого вечора в Україні” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. одна з тих, що формують ідентичність нашого народу.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Урядового порталу.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Традиції Щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, сягаючи своїм корінням дохристиянських часів і включає в себе 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: “водити козу”, Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір “Щедрик””, – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що експерти вже розробили світову промо кампанію елементу: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, діджитал-шоу “Щедрий вечір” за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною Амбасадоркою “Щедрика”.

Також повідомляється, що Міністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань:

  • Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області,
  • Традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області,
  • Створення об’ємної сферичної різдвяної зірки села Мацьковичі.
Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Ми працюємо над включенням “Щедрика” до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Наша мета — довести світові, що мелодія “Carol of the Bells” має насправді суто українське “громадянство”. Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку — це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, тому сьогоднішня подія — важливий крок до світового визнання”, — розповіла перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Упродовж року над підготовкою номінаційного досьє працювала ГО “Інститут культури України” під керівництвом дослідниці традицій української культури Марини Соботюк спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національною академією керівних кадрів культури і мистецтв, ГО “Інститут Леонтовича”, ГО “Всесвітній день вишиванки за підтримки ТОВ “БІГ ВАЙНС”.

Читайте: Укрпошта до сторіччя різдвяного “Щедрика” випустила тематичну марку для філателістів

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4