Цими вихідними, 11 – 12 листопада, у ТРЦ “RIVER MALL” відбудеться перший всеукраїнський фестиваль, присвячений дню винороба України. На фестивалі будуть представлені крафтові вина українського виробництва, благодійні аукціони, майстер-класи від виноробів, дегустаційні сесії, кулінарні шоу, виступи музикантів тощо.
Про це KВ стало відомо з матеріалу на сайті Open4Business.
“З нагоди щорічного святкування Дня винороба України та з метою підтримки та популяризації вітчизняних виробників вина в столиці пройде перший фестиваль “День винороба”, на якому буде представлена продукція з усіх куточків України. Рамках цієї події гостям буде продемонстровано як старовинні традиції, так і сучасний підхід українського виноробства”, – йдеться в матеріалі.
Зазначається, що фестиваль пройде 11 – 12 листопада у ТРЦ “RIVER MALL”, фудкорт-зона на 3-му поверсі по вул. Дніпровська набережна, 12.
“В програмі фестивалю передбачено презентацію крафтових вин українського виробництва, благодійні аукціони, майстер-класи від виноробів, дегустаційні сесії, кулінарні шоу, виступи музикантів та багато іншого”, – повідомляють організатори.
Організаторами фестивалю виступають громадська спілка “Укрсадвинпром”, аналітичний центр “Клуб експертів”, асоціація виноробів і сомельє за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.
У фестивалі приймуть участь українські винороби:
-
Zelenytsy winery “Родинна виноробня Зелениці”;
-
Винний дім Гігінеішвілі;
-
ПП “Виноробня Сливино”;
-
Dnipro hills (Stoic Ukrainian winery);
-
WINEIDEA;
-
ТОВ “Тірас Вайнері”;
-
46 Parallel;
-
Умань Вайнері Ігоря Максименка;
-
Father’s wine VB;
-
Falko Winery;
-
Villa Tinta;
-
Інститут садівництва Національної Академії Аграрних Наук України;
-
Kulinichenko winery;
-
KOBLEVO;
-
Вина Срібної Землі;
-
Національний науковий центр “Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова” Національної академії аграрних наук України.
Квитки на участь у події можна придбати за посиланням
“В останні роки виноробство українського вина почало відроджуватися багато в чому завдяки невеликим виноробням і винному туризму. Але через війну цей процес значною мірою сповільнився. Одним зі способів стимулювати економіку країни до відновлення є проведення таких заходів, які допоможуть популяризувати вітчизняного виробника серед споживачів”, – сказав керівник об’єднання “Укрсадвинпром” Володимир Печко.
Засновник київського аналітичного центру Experts Club Максим Уракін зазначив, що більшість великих виноробних країн підтримує своїх виробників і стимулює продажі як на внутрішньому ринку, так і на експорт. Україна не зможе відбудуться як виноробна країна без планомірної державної підтримки вітчизняного виробника.
За його словами, Україна може виробляти набагато більший обсяг вина, ніж сьогодні, але конкуренція з боку імпортної продукції є високою. За даними Experts Club, імпортне вино займає значну частку на ринку України, складаючи близько 70% від загальних продажів у країні, натомість частка українського вина становить приблизно 30%.
“Проведення тематичних фестивалів, присвячених виноробству, могло б відкрити для споживачів унікальні сорти українського вина, які нічим не поступаються французьким чи італійським”, – додав Уракін.
Також голова Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє, Наталія Благополучна наголосила на унікальності органолептичних характеристик та смакових якостей українських крафтових вин.
“Різноманітність наших вин – це результат унікальних локальних кліматичних умов та особливостей сортів винограду, які ми використовуємо. Вони вражають своєю оригінальністю, викликають захоплення і стимулюють до проведення сміливих експериментів”, – зазначила Благополучна.
Читайте: “Янголи Азову” не приймуть допомогу від Young Business club під виглядом “відкупу”
Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України