У Києві знайшли підземелля палацу Розумовського, археологи наполягають на їх внесенні до Держреєстру пам’яток

У Києві знайшли підземелля палацу Розумовського, археологи наполягають на їх внесенні до Держреєстру пам'яток

У Києві, поблизу станції метро “Арсенальна”, на території так званого Інженерного двору Київської фортеці, на початку 2024 року виявили фундаменти палацу гетьмана Кирила Розумовського. Завдяки наполегливій праці археологів та небайдужих громадян наприкінці червня консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА внесла мурування до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Архітектори з однодумцями мають амбітну мету – внесення об’єкта до Державного реєстру нерухомих пам’яток. 

Про це, як передає КВ, йдеться у репортажі агентства “Укрінформ”.

“Розкоп заховався між деревами схилу Дніпра та “сталінкою” поблизу метро “Арсенальна”. На цьому місці ТОВ СОБІ планувало поставити комерційну будівлю замість старої занедбаної, але будівництво застигло…”, – йдеться у дописі.

Як розповів виданню археолог Тимур Бобровський, про те, що так званий Інженерний двір Київської фортеці був збудований частково на місці колишнього маєтку Розумовського, історики знали. 

“Але до останнього часу вважалося, що від самого маєтку нічого не лишилось (крім будівлі оддалік – перебудованого флігеля)”, – розповідає вчений. І ось цього року забудовники, розбираючи старі стіни будівлі кінця ХІХ століття (тієї, що з комплексу Київської фортеці), несподівано відкрили підземний простір ще старішого періоду.

“Мурування випадково побачила київська екскурсоводка Алла Бондаренко і зробила кілька фотографій, які виклала на Фейсбуці”, – розповідає історію відкриття фундаментів Тимур Анатолійович. До справи долучився краєзнавець, дослідник історії забудови Києва Антон Короб, який розшукав дані про палац Розумовського.

З Іваном Зоценком, співробітником Інституту археології було проведено додаткові дослідження. Мурування поміряли, роздивилися детальніше, склали план споруди, знайшли ще деякі історичні свідоцтва кінця ХІХ століття, що згадують про маєток і його долю. “І на сьогодні ми можемо впевнено на 100% казати: те, що ми бачимо, є підвалами палацу Кирила Розумовського”, – стверджує вчений.

Тимур Бобровський з однодумцями з березня цього року працюють над оформленням паперів і проходженням процедур, необхідних, аби знайдена пам’ятка набула відповідного статусу.

Завдяки їх старанням наприкінці червня консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА розглянула оновлену облікову документацію і таки прийняла рішення внести “Фундаменти палацу Кирила Розумовського” до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Далі на меті внесення об’єкта до Державного реєстру пам’яток, але це дуже нешвидка справа. Але визнання загадкових мурувань об’єктом культурної спадщини – вже великий успіх: як пам’яткоохоронців, так і міста.

“Це дуже рідкісна знахідка XVIII століття. В Києві є церкви того періоду, а цивільної архітектури – лише три будинки на Подолі, збудовані до пожежі 1801 року, і Маріїнський палац”, – пояснює цінність підземелля вчений.

У репортажі зазначили, що, за словами Тетяни Осінчук, керівниці КЗ “Центр консервації предметів археології”, вже підписаний наказ і готується пакет документів для подання Міністерству культури – щодо огляду і занесення пам’ятки до державного реєстру. А подальша доля підземелля – у приватних руках.

“Департамент охорони культурної спадщини проводив перемовини, були зустрічі з власниками – вони зацікавлені в збереженні пам’ятки, і тому буде коригування проєкту”, – розповіла пані Тетяна.

Нагадаємо, у червні цього року У МКІП затвердили робочу групу з розроблення плану заходів щодо розвитку території пам’ятки археології на Поштовій площі в Києві.

Читайте: На другому засіданні робочої групи по збереженню пам’ятки археології на Поштовій площі підняли питання створення музею

Як інформувала КВ 19 липня в Києві знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Руйнування садиби збурило містян, вони викликали поліцію. Поліцейські вилучили будівельну техніку та розпочали кримінальне провадження. У КМДА заявили, що знесення історичної будівлі відбулося несанкціоновано.

Читайте: “Садиба Зеленських”: власники свавільно зруйнованої будівлі у центрі Києва обіцяють відновити старовинний будинок та Знесення садиби Зеленських: у КМДА наполягають, що видані містобудівні умови не є дозволом на будівництво

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4