У Київраді погодили руйнацію історичної “лісопильні Сніжка”

У Київраді погодили руйнацію історичної “лісопильні Сніжка”

Не дивлячись на протести громадськості, столична міськрада все ж погодила передачу ділянки на вул. Турівській, 29-а, на якій знаходиться т.зв. “лісопильня Сніжка”, в оренду ТОВ “Форвард-А”. Таким чином ця компанія отримає можливість остаточно зруйнувати цю будівлю 1902 року і звести на її місці житловий будинок. У цьому, вочевидь, зацікавлено оточення одіозного експрезидента ПрАТ “ХК “Київміськбуд” Ігоря Кушніра, адже власницями вказаної ТОВки є особи, з чиїми сім’ями він активно співпрацював на різних етапах своєї кар’єри. 

Як стало відомо КВ, під час учорашнього засідання Київради депутатський корпус без обговорення затвердив проєкт рішення №08/231-859/ПР від 14 червня 2024 року щодо передачі земельної ділянки на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі в оренду ТОВ “Форвард-А”.

Суб’єктом його подання виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. У сесійній залі за погодження цього документу проголосували 72 депутати.

Йдеться про ділянку площею 0,039 га з кадастровим номером 8000000000:85:297:0002, яку ТОВ “Форвард-А” має намір орендувати на 5 років. Наразі ця земля має цільове призначення “для підприємств іншої промисловості”, але проєктом рішення передбачено затвердження проєкту землеустрою щодо зміни цього цільового призначення на “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури”.

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що дана ділянка забудована нежитловим будинком площею 752,6 кв.м, власником якого з червня 2019 року є ТОВ “Форвард-А”. В документі повідомляється, що, відповідно до Генерального плану Києва, ця земля за функціональним призначенням належить до території житлової середньо- та малоповерхової забудови. Також уточнюється, що ця ділянка розташована в зоні регулювання забудови другої категорії, на території пам’ятки ландшафту і історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра», в зоні регулювання забудови другої категорії Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» та в межах пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Подолу». Разом з тим, у документі зазначається, що сама будівля на вул. Турівській, 29-а не перебуває на обліку як пам’ятка місцевого значення або об’єкт культурної спадщини.

Зазначимо, що 25 червня 2024 року Управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло цей проєкт рішення без погодження. Серед основних зауважень юристів – згідно із законодавством України, місцева влада не має права здійснювати землевідвід під житлову забудову без затвердженого Детального плану території (ДПТ). Як зазначили в управлінні, законодавством прямо заборонено передавати в оренду без затвердженого ДПТ ділянки історико-культурного призначення.

Як повідомляла КВ, вищезгадана будівля “в народі” відома як “лісопильня Сніжка”. І у зв’язку з тим, що вона була побудована в 1902 році, проти цього землевідводу активно виступали столичні памяткоохоронці. Вони зазначали, що власник цієї історичної споруди розпочав її руйнацію ще до отримання дозвільних документів на будівництво, що цим фактом вже зацікавилися правоохоронці і що проведення робіт на даній локації суворо регламентується законодавством України з питань охорони культурної спадщини. У КМДА у свою чергу розводили руками – мовляв, цінність даної будівлі навіть не вивчалася, адже ніхто не звертався до мерії з цього приводу, а міськрада ще десятиліття тому погодила знесення даного об’єкту. 

Нагадаємо також, що до ТОВ “Форвард-А”, вочевидь, має відношення оточення експрезидента ПрАТ “ХК “Київміськбуд” Ігоря Кушніра. Так, зокрема, співвласниця даної компанії Світлана Шевчук є дружиною Едуарда Шевчука – віце-президента “Київміськбуду” часів “правління” Кушніра. У свою чергу інша кінцева бенефіціарка ТОВ “Форвард-А” Світлана Рахмайлова спільно зі своїм чоловіком Василем Рахмайловим є офіційними власниками декількох компаній, які, за інформацією ЗМІ, у 2020-2021 роках отримали від “Київміськбуду” близько 1 млрд гривень за будівництво різних житлових комплексів, що зводилися “під прапорами” цього забудовника. 

Читайте: У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Фото зі сторінки пам’яткоохоронця Дмитра Перова у Facebook

Іван Кулик

КиївВлада
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4