Україна і США підписали 10-річну безпекову угоду

Україна і США підписали 10-річну безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джозеф Байден 13 червня 2024 року підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та США. В межах цієї 10-річної угоди Сполучені Штати працюватимуть із партнерами над зміцненням здатності України захищати себе зараз і стримувати майбутню агресію.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні на Офіційному сайті Президента України Володимира Зеленського.

“В межах цієї Угоди Сполучені Штати працюватимуть із нашими партнерами над зміцненням здатності України захищати себе зараз і стримувати майбутню агресію. Роблячи це, Сполучені Штати зміцнять безпеку України, яка є ключовою для європейської безпеки та американської безпеки”, – зауважили в повідомленні.

З підписанням цієї 10-річної угоди Сполучені Штати та Україна працюватимуть разом, щоб:

  • Розбудовувати та підтримувати надійну оборону та спроможність України до стримування. Угода викладає бачення майбутніх українських Збройних Сил, які є сильними, стійкими та життєздатними. Сполучені Штати та Україна поглиблюватимуть співпрацю у сфері безпеки та оборони й тісно співпрацюватимуть із широкою мережею партнерів України у сфері безпеки. Сполучені Штати підтримуватимуть увесь спектр поточних оборонних потреб України зараз і в довгостроковій перспективі, допомагаючи Україні перемогти у війні та посилюючи її можливості стримування майбутніх загроз. Разом ми розширюватимемо обмін розвідданими, посилюватимемо оперативну сумісність між нашими Збройними Силами відповідно до стандартів НАТО і працюватимемо з нашими союзниками та партнерами над тим, щоб позиціонувати Україну як довгострокового контрибутора європейської безпеки.
  • Посилити спроможність України підтримувати свою боротьбу в довгостроковій перспективі, зокрема спираючись на зусилля, спрямовані на зміцнення оборонно-промислової бази України, а також підтримуючи її економічне відновлення та енергетичну безпеку.
  • Прискорити євроатлантичну інтеграцію України, зокрема шляхом здійснення Україною реформ демократичних, економічних та безпекових інститутів відповідно до її цілей вступу до ЄС та програми реформ НАТО.
  • Досягти справедливого миру, який би поважав права України згідно з міжнародним правом, спирався на широку глобальну підтримку, підтримував ключові принципи Статуту ООН, включно із суверенітетом і територіальною цілісністю, а також передбачав відповідальність Росії за її дії.
  • Провести консультації на найвищому рівні у випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну з метою визначення відповідних та необхідних заходів для підтримки України та накладення санкцій на Росію.

Зазначається, що ця угода, разом із взаємопідсилювальними безпековими угодами та домовленостями, які Україна підписала із широкою мережею партнерів у межах Спільної декларації G7 про підтримку України, є ключовою частиною ланки до членства України в НАТО. 

“Сьогодні Сполучені Штати надсилають найчіткіший сигнал: Сполучені Штати стоять на боці народу України, який захищає свою свободу та демократію. Україна може розраховувати на міцність американсько-українського партнерства”, – резюмували у повідомленні на Офіційному сайті Президента.

Нагадаємо, крім США, Україна вже уклала безпекові угоди з 16 країнами. Зокрема, 13 червня підписали договір з Японією.

Читайте: Україна уклала безпекову угоду з Японією

Фото: ОП

КиївВлада

Олександр Попов

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4