В Ірпені пропонують приспускати прапори на знак пам’яті кожного загиблого військового

Депутат Ірпінської міськради від “Нових облич” Антон Головенко запропонував впровадити у громаді низку заходів для гідного вшанування пам’яті загиблих. Зокрема, офіційно оголошувати траур у місті та приспускати прапори на знак поваги. Пропозиція прозвучала у зв’язку зі скандалом навколо вшанування загиблих військовослужбовців у місті. Також він закликав Ірпінського міського голову Олександра Маркушина не використовувати загибель та поховання Героїв для особистого піару.

Про це КВ дізналася із повідомлення депутата Ірпінської громади Антона Головенка (“Нові обличчя”) у Facebook.

“З кожним поверненням Героя на щиті ми повинні приспустити прапори. Це підкреслює повагу до Героя”,  – йдеться у його дописі.  

Пропозиція депутата стала відповіддю на нашумілий конфлікт щодо вшанування загиблих виник після поста мера Ірпеня Олександра Маркушина про недостатню активність депутатів під час відвідування поховання військових.

“Почув як в останньому звернені міського голови Олександр Маркушин прозвучали звинувачення людей в тому, що вони недостатньо активно відвідують поховання військових… Як на мене, це дуже дешевий прийом, який не варто використовувати. Не етично. Я з 2016 року разом з друзями займався похованням військових. Координував роботу з родинами загиблих разом з Діаною Бондар. Ми у свій час були ініціаторами Алеї Героїв. Проводили там не один суботник. І таке інше. І жодного разу я собі не дозволив комусь дорікати у невідвідування прощальної церемонії”, – заявив Головенко.

Депутат зауважив, що 99,9% містян не приходять на поховання, але це не значить, що їм байдуже.

“Більшості болить так само, а може і більше. Від сімейних лікарів я точно знаю в якому стресі живуть наші люди. Усім тяжко. І не кожен може знайти сили, щоб приходити на кладовище… Але більшість по-своєму співчувають рідним Героя і дякують військовому”, – впевнений Головенко.

 На думку Головенка, саме представники влади зобов’язані бути присутніми на похоронах військових.

“Ми зобовʼязані організувати достойну церемонію прощання. Ми зобовʼязані від імені нашої громади і тих, хто не прийшов сказати дякую і підтримати родину. Але не принижуй цим інших. Вони не зобовʼязані. Вони самі обирають як вшанувати бійця. Повідомленням у фейсбуці чи просто подумки вдома сказати «дякую. Повага до Героя — це не пост у телеграм-каналі для розкрутки свого каналу. Поховання Героя — це не привід для піару”, – зазначив Антон Головенко.

Пропозиція депутата стала відповіддю на відеозвернення мера міста, яке було записане через публікацію видання ІТV. У відео Олександр Маркушин заявив про неправдивість відомостей щодо проведених у нього обшуків, які раніше опублікували у виданні. 

Мер звернувся до працівників видання і зазначив, що запрошує колектив видання прийти хоча б раз на живий коридор прощання замість того, щоб поширювати неправдиву інформацію.

Втім, після звернення мера з запереченням про раніше оприлюднену в ITV інформації про проведення обшуків у нього та низки працівників місцевої ради, журналісти продовжували наполягати на своєму. 

На підтвердження своїх слів видання оприлюднило документ Святошинського районного суду м. Києва, в якому йдеться про надання дозволу Нацполіції на вилучення документів Ірпінської міськради, необхідних для встановлення обставин правопорушення щодо нарахування заробітних плат. 

У Єдиному державному реєстрі судових рішень справді був оприлюднений даний документ. Зокрема, в Ухвалі № 759/8109/24 суд постановив:

“Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Київській області ОСОБА_3, та іншим слідчим слідчого управління ГУНП в Київській області, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 42024110000000129 від 02.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, на здійснення тимчасового доступу до документів, з можливостю ознайомитися з ними та вилучити їх в оригіналі (здійснити їх виїмку), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1, що за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання та вилучення наступних речей та документів”, – йдеться в документі.

Мова йде про копії колективного договору, оригіналів табелів обліку робочого часу за період з 1 січня 2022 по 31 грудня 2023 року, оригіналів подань на преміювання працівників та заступників за рік, оригіналів розпорядчих документів (накази, розпорядження тощо) з підписом уповноважених осіб, про преміювання працівників, а ще – вільних зразків підписів та почерку підозрюваних осіб, вільних та експериментальних зразків відтисків гербової печатки тощо. 

Крім того, в ухвалі зауважено, що досудове розслідування ведеться за підозрою з “організації посадовими особами, за попередньою змовою між собою, протиправної схеми привласнення бюджетних коштів шляхом нарахування надмірно завищених заробітних плат окремим працівникам, які у подальшому в готівковій формі повертали частину коштів голові через своїх керівників”.

“З показань свідків установлено, що окремі працівники ІНФОРМАЦІЯ_1, зокрема начальник відділу обліку та звітності ОСОБА_4, начальник відділу економіки та стратегічного планування ОСОБА_5, начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6, начальник відділу по роботі з персоналом ОСОБА_7, головні спеціалісти відділів ОСОБА_8 , ОСОБА_9, ОСОБА_10 та інші отримували протягом 2023 року надмірно завищені заробітні плати, частину з яких у розмірі від 10 до 30 тисяч гривень з кожного працівника, вони повертали готівкою заступнику ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_11, або іншим особам які за вказівкою міського голови ОСОБА_12 передавали загально зібрану суму особисто йому”, – зазначили у документі.

Читайте: Мер Ірпеня Маркушин заперечує інформацію про обшуки

Фото: Facebook

КиївВлада

Вероніка Злацька

QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4