В Україні дозволено обіг медичного канабісу

В Україні дозволено обіг медичного канабісу

Відсьогодні, 16 серпня, в Україні набув чинності закон, що врегульовує обіг рослин роду коноплі для медичних, промислових та наукових цілей. Відтепер військовослужбовці, пацієнти з епілепсією, онкологічними захворюваннями та хронічними болями зможуть отримувати препарати на основі канабісу за рецептом, забезпечуючи новий рівень лікування та контролю за допомогою електронної системи.

Про це, як передає КВ, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України.

“16 серпня вводиться в дію закон, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Відтепер в Україні дозволено обіг канабісу в медичних цілях. Зокрема, відповідними препаратами дозволяється лікуватися військовослужбовцям, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, а також пацієнтам з епілепсією, онкохворим і паліативним хворим, що страждають від хронічного болю”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Їхній обіг, який раніше був під забороною, тепер дозволений, але з певними обмеженнями.

Крім того, з 16 лютого 2027 року гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканнабінолу у висушеній соломі конопель для промислових цілей не повинен буде перевищувати 0,3%.

“Прозорість та контроль обігу ліків з медичного канабісу забезпечуватиметься електронною системою, робота якої врегульована нормативно та після технічних розробок запрацює восени цього року, зазначають у МОЗ. Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в умовах аптеки та призначатися за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які погано переносяться”, – запевнили у МОЗ України.

Також зазначається, що придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом, в якому буде вказуватись лікарська форма та дозування, назви діючих речовин, які входять до їхнього складу. Очікується, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст.

Людям, які в’їжджають або виїжджають з України або прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря.

Згідно з законом, діяльність із використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності дозволена юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії.

У Міністерстві охорони здоров’я наголосили, що реалізація рослин канабісу та продуктів їхньої переробки з будь-яким вмістом тетрагідроканнабінолу для рекреаційного вживання заборонено, адже з усіх відомих речовин, що є в рослині канабіс, тільки тетрагідроканнабінол та його ізомери мають психоактивний ефект. Інші канабіноїди не впливають на психічний стан, але можуть мати суттєвий позитивний вплив на перебіг деяких захворювань. 

У світі медичний канабіс успішно застосовують для усунення побічних ефектів хімієтерапії при лікуванні онкозахворювань, при хронічному болю, глаукомі, анорексії, розсіяному склерозі, синдромі Туретта, шизофренії, епілепсії, різноманітних психозах, фантомних болях, нейропатичному болю тощо.

Нагадаємо, 21 грудня 2023 року у другому читанні Верховна Рада (ВР) України затвердила законопроєкт про легалізацію використання канабісу у медичних цілях. Таке рішення підтримали 238 депутатів. Законопроєкт має підписати Президент України Володимир Зеленський, який свого часу ініціював опитування громадян стосовно ідеї такої легалізації.

КВ повідомляла, що закон про легалізацію медичного канабісу в Україні Президент України Володимир Зеленський підписав 13 лютого 2024 року.

Читайте: Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4