Верховна Рада заборонила російську церкву в Україні

Верховна Рада заборонила російську церкву в Україні

Сьогодні, 20 серпня, Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з рф. “ За” у другому читанні проголосувало 265 нардепів.

Про це, як стало відомо КВ, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

“Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту  –  згідно нього громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ”, – повідомив нардеп.

По фракціях за законопроєкт №8371 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» проголосували:.

  • СН – 173
  • ЕС – 25
  • Батьківщина – 17
  • Платформа за життя та мир- 1
  • За майбутнє – 9
  • Голос – 18
  • Довіра – 11
  • Відновлення України – 0
  • Позафракційні – 11

Як повідомляла КВ, уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій. У жовтні 2023 року його ухвалили в першому читанні. Потім до документа внесли дуже багато поправок, з двох сторінок він розрісся до 23.

Як повідомляє ВВС, тепер за ухваленою схемою, державна служба з питань етнополітики та свободи совісті має визначити, які структури в Україні мають підлеглість та зв’язки з церквою з центром в росії.

Після цього ДЕСС має дати їм приписи позбавитись цієї залежності, а коли ті відмовляться, то звертатись до суду щодо заборони їхньої діяльності.

«Російська церква в Україні буде заборонена. І це чітке положення, передбачене ст. 3 цього Закону. Крім цього, ті релігійні організації, які існують в Україні та щодо яких є підозра про будь-яку афіліацію, співпрацю з російською православною церквою, буде проведена відповідна експертиза. І саме експерти, які займаються професійно цим питанням, вони скажуть, чи є ознаки афілійованості. Якщо ці ознаки є, то буде подано рішення щодо припинення діяльності цих організацій», – повідомив 18 серпня журналістам “Ми – Україна” речник Ради Руслан Стефанчук.

 Читайте: Профільний комітет ВР рекомендував Раді прийняти в цілому законопроект про заборону РПЦ в Україні

Фото: Ярослава Железняка

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4