ВР ухвалила законопроект про англійську мову в Україні

ВР ухвалила законопроект про англійську мову в Україні

Рада в другому читанні та в цілому прийняла ініційований Президентом Зеленським законопроект про застосування англійської мови в Україні. Цим документом, зокрема, закріплюється статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. А також визначаються посади у владі, де кандидати зобов’язані володіти цією мовою.

Про це КВ дізналася з повідомлення народного депутата Ярослава Железняка з сесійної зали Верховної Ради (ВР), де ініційований Президентом Володимиром Зеленським законопроект №9432 “Про застосування англійської мови в Україні” у другому читанні та в цілому підтримали 236 народних депутатів (при мінімально необхідних 226 голосах).

Законом закріплюється статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. 

Визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою.

Унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів влади, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Зокрема, встановлюється, що англійською мовою зобов’язані володіти державні службовці вищих категорій, голови ОДА, їхні перші заступники та заступники, офіцери та керівництво Нацполіції, начальники інших правоохоронних органів, органів цивільного захисту, прокурори, інші посадовці та керівники суб’єктів господарювання державного сектору економіки.

Але на період воєнного стану вимоги щодо знання англійської не застосовуватимуть.

“Була дискусія по правці №336 (внесена за день до ухвалення закону),яка передбачає бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів. Вона була підтримана (226)”, – зауважив Железняк після результативного (але з мінімальним запасом) голосування.

Як нагадують в Офісі Президента, що готував Пояснювальну записку до проекту закону, “нині англійська мова є офіційною де-юре у 58 із 196 країн світу, а де-факто – й у низці інших країни і територій (…). Вона є однією з шести мов Організації Об’єднаних Націй, а також офіційною мовою Європейського Союзу (…) та НАТО. (…) Англійська мова – мова світової бізнес-спільноти. (…) Володіння англійською мовою (…) надає людям доступ до світових, передових знанб і технологій (…). Наразі Україна має статус кандидата у члени Європейського Союзу, але все ще залишається відокремленою від ЄС мовним бар’єром. Порівняно з іншими країнами Європи Україна відстає в готовності громадян спілкуватися іноземною мовою, у тому числі англійською”.

Виправити цю ситуацію й покликаний проект закону, підтриманий сьогодні українським парламентом.

Читайте: Англійська може стати в Україні мовою ділового спілкування – Шмигаль

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4