За програмою “єОселя” в Києві можна купити 1-кімнатну квартиру

За програмою “єОселя” в Києві можна купити 1-кімнатну квартиру

З жовтня 2022 року в Україні стартувала державна пільгова іпотека “єОселя”, якою можуть скористатися військові, правоохоронці, медичні працівники та працівники освіти. З наступного року цей список планується розширити. Експерти порталу ЛУН провели дослідження, згідно з яким, у Києві за програмою “єОселя” можна придбати однокімнатну квартиру площею не більше більше 52,5 м² на вторинному ринку. 


Про це KВ стало відомо з прессрелізу порталу ЛУН. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“За результатами дослідження ЛУН, з пільговою іпотекою 3% на 20 років та з мінімальним першим внеском 20% людина без дружини/чоловіка та дітей може розраховувати на 1-2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві та Одесі, а у Львові лише на 1-кімнатну квартиру. Придбати квартиру більшої площі за цією програмою можливо для сімей, або якщо збільшити розмір першого внеску чи розглянути новобудови без ремонту”. – йдеться в релізі. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В релізі нагадується, що з жовтня в Україні стартувала державна пільгова іпотека “є Оселя”. Програма є продовженням попередньої державної ініціативи “Доступна іпотека 7%”. Скористатись пільговою 3% ставкою можуть військові, правоохоронці, медичні працівники та працівники освіти. Наступного року влада планує суттєво розширити цей перелік. Поки що решта категорій можуть претендувати на пільгові державні 7%, що все одно суттєво менше “чистих” банківських умов – 15-20%.

Згідно програми, площа квартири має бути не більше більше 52,5 м² на одну людину та по +21 м² на кожного члена родини.

Також є обмеження по вартості квадратного метра і максимальній сумі кредиту. Для людини без сім’ї в Києві вартість квадратного метру має бути не більше 46,7 тис. гривень та максимальна сума кредиту до 2,45 млн. гривень. 

За даними ЛУН, середня вартість 1-кімнатної квартири з ремонтом в Києві на вторинному ринку становить 55 тис. доларів. Проте, згідно з дослідженням ЛУН, середня вартість саме куплених у вересні 1к-квартир була менша і становила 42 тис. доларів. 

Середня ціна на двокімнатні в столиці 85 тис. доларів, але середня вартість придбаних минулого місяця була суттєво меншою – 69 тис. доларів.

“Отже, за результатами дослідження ЛУН, на пільгову іпотекою та з мінімальним першим внеском 20% людина без сім’ї може розраховувати на 1-2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві”, – йдеться в релізі. 

Варто зазначити, що програма розповсюджується як на готове житло, так і на квартири ще на стадії будівництва, котрі відчутно дешевші. В останньому випадку забудовник має реєструвати на квартиру майнові права. Це відносно нова процедура, забудовники тільки починають таку реєстрацію, проте на вже збудоване житло в новобудові можна взяти іпотеку.

Так в Києві при мінімальному першому внеску можна розглядати варіанти вже збудованого житла у Голосіївському, Святошинському та Оболонському районах, майже всьому лівому березі, а також у значній частині передмістя в межах 5-15 км від Кільцевої дороги. 

За програмою “єОселя” в Києві можна купити 1-кімнатну квартиру

Для оформлення іпотеки заявки можна подати через сайт “Дія”. Необхідно заповнити форму, вказавши сімейний статус та загальний дохід домогосподарства. А також дані за житло, котре хочете оплатити. Тобто, спочатку обираєте, що плануєте придбати, та лише потім відправляєте заявку.

Всього у програмі беруть участь 5 банків: “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Укргазбанк”, “Глобус” та “Скай Банк”. Згодом планується розширити цей список. 

Нагадаємо, за півроку війни ціни на будівельні матеріали зросли на 25-60%.  Ще подорожчали техніка та логістика, що неабияк впливає на собівартість будівництва.

Читайте: Дорогі квадрати: як дорожчають будматеріали для житла

Фото: KВ

КиївВлада

Автор:
Павло Башинський
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4