Забудовник обіцяє відновити садибу Зеленських

Забудовник обіцяє відновити садибу Зеленських

Місто змусило забудовника відновити садибу Зеленських, яку він пошкодив. Представник забудовника зробив відповідну заяву сьогодні, 22 липня.

Про це, як стало відомо КВ, повідомив депутат Київради від фракції «УДАР» Дмитро Білоцерковець.

“Щойно після палкої дискусії під час засідання консультативної ради департаменту культурної спадщини представник власника садиби Зеленських завірив громаду та владу міста, що власним коштом відновить знищену будівлю. Щоб ці слова не залишилися словами, фракція «УДАР» ініціювала підписання відповідного меморандуму між власником, департаментом культурної спадщини та представниками громади. Саме під контролем громади власник має повернути садибу до стану, в якому вона перебувала до пошкодження.
«Представник власника будівлі повідомив про їхню готовність відновити будівлю. Наразі сторони дійшли згоди щодо підписання відповідного меморандуму між власником, Департаментом охорони культурної спадщини та представниками громади. Саме під контролем громади власник має повернути садибу до стану, в якому вона перебувала до пошкодження», – йдеться у повідомленні КМДА.

Повідомляється, що жодних погоджень та дозволів Департамент охорони культурної спадщини КМДА не надавав і не мав надавати, тому що ця територія відноситься до центрального історичного ареалу, і повноваження на погодження проєкту та надання певних дозволів – у компетенції Мінкульту.

«Цей об’єкт, побудований у 1890 році, є важливою частиною нашої культурної спадщини. Міська влада вимагала і підтримує розпочате кримінальне провадження та наполягає на проведенні всебічного розслідування цього ганебного випадку. Також місто наполягає, щоб правоохоронні органи зʼясували та оприлюднили всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення садиби. Винні повинні бути притягнені до відповідальності», – повідомляє КМДА.

Нагадаємо, у лютому 2024 року на сайті електронних петицій Київської міської ради зареєстрували петицію про збереження історичної садиби Зеленських. Столичний “охоронець” культурної спадщини Дмитро Перов наголосив, що це було зроблено аби привернути увагу до знищення історичної будівлі попри заборону суду. Дана петиція навіть набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Інша петиція закликала заборонити будівництво елітного житла на її місці.Проте, 19 липня у Києві таки знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Руйнування садиби збурило містян, вони викликали поліцію. Поліцейські вилучили будівельну техніку та розпочали кримінальне провадження. У КМДА заявили, що знесення історичної будівлі відбулося несанкціоновано.

Читайте: Київ подасть до суду на руйнівника садиби Зеленських

Фото: ДСНС

КиївВлада

Геннадій Олійников

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4