Знесення садиби Зеленських: у КМДА наполягають, що видані містобудівні умови не є дозволом на будівництво

Знесення садиби Зеленських: у КМДА наполягають, що видані містобудівні умови не є дозволом на будівництво

У КМДА зауважили, що містобудівні умови та обмеження не є дозволом на будівництво, а лише описують технічні показники для майбутнього проєкту будівництва. Для садиби Зеленських вони були видані згідно з рішеннями Київського окружного та Шостого апеляційного адміністративних судів.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Як заявив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич, Департамент містобудування та архітектури надав умови на реконструкцію існуючого об’єкта в межах існуючих параметрів та існуючої висоти – без зміни зовнішніх геометричних розмірів. 

“Ще раз наголошую: це дані для проєктування. Ми не надаємо дозволів на будівництво. Дозволи – це виключно функція центральної влади”, – зазначив Петро Оленич.

У повідомленні  зауважили, що столична влада була зобов’язана виконати рішення суду, оскільки інше є злочином. 

Також в КМДА додали що Департамент земельних ресурсів вчасно відправляв до ДАБІ та прокуратури інформацію про виявлені, без будь-яких дозвільних документів, будівельні роботи за адресою цього будинку – на вул. Олександра Кониського, 22.

“Окрім того, Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА звертався до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з ініціативою проведення позапланового заходу державного архітектурно-будівельного контролю об’єкту на вул. Кониського, 22. На звернення департаменту Міністерство не відреагувало належним чином та не провело перевірку”, – йдеться в дописі.

Зазначається, що Департамент охорони культурної спадщини та власники садиби Зеленських підписали Меморандум про відновлення будівлі, але міська влада все одно позиватиметься в суді – до забудовника і власників будівлі, щодо її відновлення в тому вигляді, який вона мала. 

Читайте: Київ подасть до суду на руйнівника садиби Зеленських

Нагадаємо, 19 липня у Києві таки знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте:  У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знесення садиби Зеленських.  Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає знесення садиби  цинічною провокацією. У свою чергу в Мінкульті заявили, що будівля не була внесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини, оскільки КМДА не надала необхідної для внесення до переліку облікової документації.

Працівники поліції провели обшуки у власників будинку та в будівельній компанії, яка безпосередньо здійснювала демонтаж будівлі. 

Читайте: Поліцейські оголосили про підозру у знищенні майна під арештом власнику садиби Зеленських

Як інформувала КВ, 23 липня Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав Меморандум із власниками зруйнованої будівлі садиби Зеленських. Згідно з документом, вони зобов’язуються відновити її в тому вигляді, який садиба мала.

Читайте: “Садиба Зеленських”: власники свавільно зруйнованої будівлі у центрі Києва обіцяють відновити старовинний будинок

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4