Знесення садиби Зеленських: з руїн вивозять стародавні балки та розбирають залишки стін

Знесення садиби Зеленських: з руїн вивозять стародавні балки та розбирають залишки стін

У Шевченківському районі Києва, на вулиці Кониського, 22, відновилися роботи на місці незаконно знесеної садиби Зеленських. Зі зруйнованої будівлі, попри судову заборону на роботи, вивезли старовинні деревʼяні балки, розібрали частину бічної стіни, розбили фрагмент збереженого цегляного підмурку.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні на  Facebook – сторінці активіста Дмитра Перова.

“Отже, на вул. Кониського, 22 сьогодні (6 серпня – КВ) відновилися роботи. Близько 16:00 до руїн Садиби Зеленських, 1890 р. приїхала вантажівка ТОВ “Сервіт” (Віктор і Володимир Бесаги), держномери: BK9462AC”, – написав Перов.

“Сторож будівництва пояснив, що роботи дійсно проводились. Але, на його думку, все в рамках Закону, бо з містом був підписаний “меморандум про співпрацю”,- зауважив активіст.

Він додав, що з будівлі, яка перебуває під діючим судовим арештом вивезли 130-річні деревʼяні балки, вручну розібрали частину бічної стіни, яку не встиг зруйнувати ескаватор, розбили фрагмент збереженого цегляного підмурку.

Розбиту жовту історичну цеглу винесли на будмайданчик навпроти (вул. Кониського, 21).

Перов зазначив, що на місці він склав заяву до правоохоронців із вимогою надати правову оцінку ситуації, та вилучити вантажівку, якою вивозили залишки будівлі, як речовий доказ у кримінальному провадженні щодо невиконання рішення суду (ст. 382 Кримінального колексу України).

Віталій Кличко то Ви в тємі? Чи знов не знаєте, що відбувається!? Якщо друге – то яку роль Ви виконуєте в місті, де все відбувається без Вашого відома? І на чорта Ви займаєте цю посаду? Якщо все відбувається в цьому місті без Вас”, – резюмував активіст.

Нагадаємо, 19 липня у Києві таки знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знесення садиби Зеленських та нагадала, що на будівлю накладено арешт із “забороною користування, розпорядження та відчуження”. Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що вважає знесення садиби  цинічною провокацією. У свою чергу в Мінкульті заявили, що будівля не була внесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини.

23 липня Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав Меморандум із власниками зруйнованої будівлі садиби Зеленських. Згідно з документом, вони зобов’язуються відновити її в тому вигляді, який садиба мала.

Читайте: “Садиба Зеленських”: власники свавільно зруйнованої будівлі у центрі Києва обіцяють відновити старовинний будинок

Фото: Facebook – сторінка Дмитра Перова

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4