У Києві шахраї обікрали померлих на мільйон

У Києві шахраї обікрали померлих на мільйон

У Києві поліцейські викрили злочинну групу на чолі з приватним нотаріусом, які привласнювали кошти з рахунків померлих громадян. Спільники підробляли свідоцтва про право на спадщину й таким чином встигли заволодіти коштами двох законних спадкоємців на суму понад мільйон гривень. Всім учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства, їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Про це КВ дізналася з повідомлення поліції Києва.

Організаторкою схеми виявилась 42-річна приватний нотаріус, яка залучила до протиправної діяльності трьох спільників – двох чоловіків та жінку віком від 40 до 43 років. 

Злочинний план фігурантів полягав у незаконному заволодінні чужою спадщиною з банківських рахунків померлих осіб, інформацію про яких вони отримували, у тому числі від клієнтів. 

“У 2022 році до приватного нотаріуса звернулась 30-річна киянка для оформлення спадщини, яка залишилася після смерті батька. На підставі отриманого звернення зловмисниця звернулась з офіційним запитом до банку та з’ясувала, що на рахунку померлого зберігається близько 860 тис. гривень, якими вирішила заволодіти. Фігурантка надала спадкоємиці підроблену відповідь від банківської установи, у якій була зазначена інша сума – 112 гривень, та надалі разом зі спільниками підробили свідоцтво про право на спадщину за заповітом на одного з учасників схеми й таким чином заволоділи грошима”, – сказано в поліцейському релізі.

Інший епізод відноситься до 2023 року; тоді за аналогічною схемою фігуранти заволоділи грошима іншої спадкоємиці, привласнивши близько 183 тис. гривень з рахунку її померлого сина. 

Поліцейські провели ряд обшуків за місцями мешкання фігурантів й у робочому кабінеті нотаріуса, звідки вилучили документацію, мобільні телефони та банківські картки.

Слідчі, за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури  повідомили зловмисникам про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілому. Санкція статті передбачає дванадцять років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів. 

Читайте: У Києві двом фіктивним прибиральникам кладовища нарахували майже 1,7 млн гривень зарплатні

Фото: Поліція Києва

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція розслідує “бюджетні розпили” при реконструкції Дегтярівського шляхопроводу
Нацполіція розслідує “бюджетні розпили” при реконструкції Дегтярівського шляхопроводу
09:00 Нацполіція розслідує факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при реконструкції в столиці Дегтярівського шляхопроводу. Слідчі попередньо встановили, що як мінімум 301,7 млн…
Замкнуте коло: незаконний ресторан у столичному парку “Партизанська слава” не можуть знести вже 12 років
Замкнуте коло: незаконний ресторан у столичному парку “Партизанська слава” не можуть знести вже 12 років
09:00 В Києві не може завершитися епопея навколо знесення самовільно зведеної будівлі “Garden cafe” (до 2020 року – “Колиба”) у регіональному ландшафтному парку “Партизанська…
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
“Made in Kyiv” на виставці “MSV International Engniiring Fair” в Чехії: підсумки і перспективи для столиці
17:12 Провідні підприємства-експортери Києва представили промисловий потенціал столиці “ на міжнародній виставці “MSV International Engniiring Fair”. Щорічна виставка технологій для машинобудування Центральної Європи відбулася…
Banner
QlU7mDx4