Київ є найдорожчим містом країни для любителів м’яса. Столиця входить до ТОП-3 найдорожчих регіонів за всіма видами м’яса та сала, окрім курки. Київська область не відстає, входячи до сумної цінової трійки з яловичини та сала. Тому піст позитивно позначиться на гаманцях жителів столичного регіону. Крім того, Київська область є лідером у зростанні цін по країні на свинину та сало та одним із лідерів із підвищення вартості яловичини. Проаналізуймо це більш детально.
Яловичина. Середня ціна яловичини в Україні 117,1грн. за кілограм, а Київ та Київська область є найдорожчими регіонами. Так у Києві кілограм яловичини коштує 129,1грн., а в Київській області – 127,4грн. Вартість цього м’яса в Києві на 12грн. більша за середню в Україні. За рік, тобто з кінця січня 2017 по кінець січня 2018 року, середня ціна на яловичину в Україні зросла на 28%, із 91,2грн. до 117,1грн. за кілограм. У той же час у Києві яловичина додала 22%, піднявшись із 106грн. до 129,1грн. за кілограм. У Київській області вартість виросла на 37%, із 93,1грн. до 127,4грн. за кілограм.
Свинина. Середня ціна на свинину в країні становить 110,3грн. за кілограм. Киянин купує це м’ясо в середньому за 118,2грн. за кілограм, а житель Київщини – за 114,6грн. Лідером у країні з росту ціни на свинину є Київська область, де вона додала за рік 74%, піднявшись із 66грн. за кілограм до 114,6грн. Столиця посідає також одно з лідерських місць з подорожчання свинини – на 61%. Ціна на неї з 73,6грн. за кілограм підстрибнула до 118,2грн. В Україні на цей вид м’яса ціна зросла на 55%, із 71,2грн. за кілограм до 110,3грн.
Сало. Найвищі ціни в країні на цей продукт у Києві та Київській області. Так середня вартість кілограма, за державною статистикою, становить в столиці 110,6грн. за кілограм, в області – 81,5грн., а в Україні – 72,2грн. Різниця вартості між Києвом та середньою ціною в Україні складає 38,4грн. на одному кілограмі. Лідером із темпів зростання вартості сала в Україні є також Київська область, де ціни збільшились у 2 рази, із 39,9грн. за кілограм до 81,5грн. У Києві сало додало 57%, в Україні 79%. Якщо на кінець січня минулого року в столиці кілограм коштував 70,4грн., то цього року вже 110,6грн., у той час як в середньому по країні вартість зросла з 40,4грн. до 72,2грн.
Курятина. Зростання вартості на цей вид м’яса в столиці та пристоличному регіоні більш помірковане, ніж на всі інші. Середня ціна в Україні на курку в тушці на кінець січня становила 54,9грн. за кілограм, у Києві – 56,6грн., а в області – 53,9грн. Динаміка зростання вартості на курятину була наступною: Україна – на 31%, Київ – на 30%, Київська область – на 23%. Середня ціна в країні зросла за рік із 41,8грн. за кілограм до 54,9грн., у столиці – із 45,7грн. до 56,6грн., а в області – із 43,7грн. до 53,9грн. Філе куряче минулого року не підлягало держмоніторингу, тому просто наведу ціну на кінець січня 2018 року: в Україні – 91,5грн., у Києві – 93грн., а в Київській області – 92,3грн. за кілограм. М’ясо й цього року знов буде зростати в ціні, що показав січень. При цьому підняття вартості найдорожчих видів м’яса – вирізки або філе – буде відбуватися швидше, ніж більш бюджетних видів. Але може повторитися ситуація 2017 року, коли жителі Києва та Київської області побачили найбільше зростання м’ясного кошика порівняно з іншими регіонами нашої країни.
Для порівняння цін та доходів буде цікаво дізнатись, що середня заробітна плата за той же час, тобто з січня 2017 по січень 2018 року, зросла на 26%, а в Київській області – на 32%. Зростання середньої зарплати в Україні становило 28%.
Для порівняння цін та доходів буде цікаво дізнатись, що середня заробітна плата за той же час, тобто з січня 2017 по січень 2018 року, зросла в Києві на 26%, а в Київській області – на 32%. Зростання середньої зарплати в Україні становило 28%.
Читайте: На ринку курячих яєць може бути картельна змова виробників
Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж