Кабмін затвердив план відновлення річки Рось

Кабмін затвердив план відновлення річки Рось

Кабінет міністрів України (КМУ) затвердив план дій щодо комплексного вирішення проблем басейну річки Рось на 2024-2030 роки. Президент Зеленський доручав уряду Шмигаля взятися за вирішення проблем цієї екосистеми ще на початку 2023 року, коли підтримав петицію небайдужих громадян про порятунок річки.

Про це КВ дізналася з повідомлення Державної екологічної інспекції Столичного округу.

Згідно урядового розпорядження №648-р, планується, зокрема, таке:

  • демонтаж незаконних гідроспоруд: Це дозволить відновити природний режим річки та покращити її проточність.
  • Будівництво сучасних очисних споруд: Це значно зменшить обсяги забруднених вод, що потрапляють у річку.
  • Впровадження сучасного моніторингу: Це дозволить постійно контролювати стан річки та оперативно реагувати на будь-які зміни.
  • Створення онлайн-платформи «Рось»: Цей ресурс надасть громадськості доступ до актуальної інформації про стан річки та хід реалізації плану дій.

Держекоінспекція нагадує, що річка Рось – життєдайна артерія для Київщини та сусідніх областей. Протяжність її в межах Київської області становить 192 км, і саме тут зосереджена половина її загальної довжини. 

Читайте: На річці Рось зафіксовано маловоддя, – Укргідрометцентр

“Протягом останніх десяти років річка Рось, що живить цілий регіон (понад 500 тисяч людей), включаючи 10 міст і містечок та сотні сіл, зазнала значних змін. Її міління створює загрозу для водопостачання, сільського господарства та промисловості, оскільки чотири підприємства питного водопостачання залежать від її вод. Причини такого стану криються в інтенсивному антропогенному впливі. Роками річку перекривали численними греблями та дамбами, що порушило природний водообмін. Сьогодні на відрізку Росі в Київській області налічується понад 1639 гідротехнічних споруд (греблі, дамби, водоводи, водозабірні та регуляційні споруди). До того ж, промислові та побутові стоки отруюють її води, призводячи до загибелі річкових екосистем”, – зазначають екологи.

Як інформувала КВ, наприкінці 2022 року Президентові України Володимиру Зеленському було подано електронну петицію з проханням доручити уряду вжити невідкладних заходів, щоб урятувати потерпаючу від шаленого антропогенного тиску річку. У лютому 2023 року петиція була розглянута Зеленським і він доручив Кабміну вжити заходів.

Читайте: Частину Білоцерківського нижнього водосховища на річці Рось повернули із незаконного використання

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Banner
QlU7mDx4