Київський міст Метро готують до ремонту за 2 млрд гривень

Київський міст Метро готують до ремонту за 2 млрд гривень

Комунальна корпорація “Київавтодор” оголосила пошук підрядника для ремонту за 2 млрд гривень мосту Метро, який вже багато років визнаний аварійним. В столичній адміністрації зізнаються, що за ці кошти йдеться тільки про протиаварійні роботи, адже вартість глобальної перебудови цього мосту оцінюють у півмільярда євро.

Як стало відомо КВ з оголошення електронної системи ProZorro, 27 травня 2024 року КК “Київавтодор” (*) оголосила тендер на реставрацію з пристосуванням автопроїздів мосту Метро через річку Дніпро (протиаварійні роботи). Очікувана вартість закупівлі становить 2 млрд гривень.

Пропозиції для участі в тендері компанії можуть подати до 17 червня, аукціон запланований на 18 червня 2024 року.

Згідно з тендерною документацією, за вказані кошти на мосту планується, зокрема, облаштування тимчасових металевих опорних, льодорізних конструкцій, викаточних пірсів та причалів для плавзасобів, розбирання та відновлення дорожнього покриття та тротуарів. Нормативний термін виконання робіт – 24 місяці.

Заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА) Валентин Кульбако пояснив ТСН.ua, що в рамках вказаної закупівлі йдеться лише про етап протиаварійних робіт на переправі, який входить до складу робіт з реставрації мосту Метро. У рамках цих робіт, за його словами, в аварійних прогонах мосту встановлюватимуть тимчасові металеві підтримуючі конструкції. Представник КМДА уточнив, що після виконання протиаварійних робіт розпочнуться роботи з реставрації, а саме – розробка проєктно-кошторисної документації з подальшим виконання будівельних робіт на об’єкті.

Валентин Кульбабко запевнив, що під час виконання робіт рух транспортних засобів та поїздів метрополітену не закриватиметься, споруда функціонуватиме в штатному режимі.

Зазначимо, що проєктно-кошторисну документацію для протиаварійних робіт на мосту Метро “Київавтодор” замовив рік тому – 26 травня 2023 року. Відповідний договір, ціна якого склала 22,56 млн гривень, уклали з ТОВ “Сінк Плюс міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія” (**).

Реставрація з пристосуванням автопроїздів мосту Метро здійснюється відповідно до розпорядження КМДА від 26 червня 2009 року №740. Перша версія документу передбачала виконання робіт у 2009 році, після цього терміни кілька разів перекладали. Чинною на сьогодні версією розпорядження, реставрація повинна бути здійснена до кінця 2024 року, але очевидно, невдовзі ці терміни знову будуть зміщувати.

Нагадаємо, що столичний міст Метро відкрився для руху у листопаді 1965 року. Двоярусний міст для руху метропоїздів та автотранспорту був збудований за проєктом архітектора інших великих київських мостів – Георгія Фукса. Міст Метро – перша у світі аркова споруда з великими прогонами, спроєктована на сухих стиках. Загальна довжина мосту 682,64 м. 

В останні роки неодноразово звучали заяви експертів про критичний стан мосту Метро та загрози його обвалення через те, що під час будівництва напружені пучки арматур як слід не ізолювали. За словами експертів, навіть неозброєним оком на конструкціях видно ділянки з оголеною та іржавою арматурою та сколеним бетоном.

Читайте: Киевский метромост в любую минуту может рухнуть и Мост Метро может обрушиться в любой момент, – инженер-проектировщик (видео)

У лютому 2021 року мер Києва Віталій Кличко зізнався, що у столиці 75 мостів перебувають у передаварійному стані. Серед них міст Патона та міст Метро. Ці мости підлягають закриттю, але піти на такий крок столична влада не може, адже вони забезпечують життєдіяльність міста. Їх працездатність підтримують за рахунок протиаварійних заходів та планують реконструкцію.

Читайте: 75 мостов Киева находятся в предаварийном состоянии, – Кличко

У травні 2021 року Київрада затвердила угоду про підготовку кредитного фінансування КК “Київавтодор” (рішення Київради від 13.05.2021 року №1221-1262). Мова йшла про отримання кредитування від Європейського інвестиційного банку у розмірі 60 млн євро. Тоді в КМДА повідомляли, що заплановані ремонтно-реставраційні роботи мосту Метро стануть першим масштабним оновленням даної споруди з моменту її введення в експлуатацію. Однак ремонт мосту так і не відбувся.

Читайте: К реконструкции моста Метро приступят после получения кредита

У серпні 2023 року Департаменті транспортної інфраструктури КМДА заявили, що фінансування перебудови мосту із залученням експертів ЄБРР на паузу поставила війна, тому наразі мова йде про проєкт першочергових протиаварійних робіт. Фахівці департаменту назвали стан мосту аварійним, а пояснили це серед іншого його експериментальною конструкцією: таких мостів було всього кілька в СРСР, на сьогодні залишився тільки в Києві – інші такі мости розібрали. За оцінками фахівців, перебудувати міст Метро коштує щонайменше 500 млн євро.

КК “Київавтодор” заснована Київрадою у 2002 році. Генеральним директором корпорації якої з 5 липня 2022 року є Олександр Федоренко (на колажі ліворуч). Він же з 19 травня 2020 року очолював цю комунальну корпорацію на правах виконувача обов’язків керівника.

КК “Київавтодор” підпорядковується Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, який з 1 вересня 2021 року очолює Руслан Кандибор. Діяльність зазначеного департаменту з 9 листопада 2021 року спрямовує особисто голова КМДА Віталій Кличко (на колажі праворуч).

* КК “Київавтодор” (код ЄДРПОУ: 03359026)

** ТОВ “Сінк Плюс міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія” (код ЄДРПОУ: 41194275)

Фото: колаж КВ

Альона Момот

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4