Через війну в Чорному морі загинуло щонайменше 5 тисяч дельфінів, – еколог

Через війну в Чорному морі загинуло щонайменше 5 тисяч дельфінів, - еколог

Через війну в Чорному морі загинуло щонайменше 5 тисяч дельфінів. Подальший запуск ракет з Чорного моря матиме руйнівний вплив на морську екосистему.

Про це KВ стало відомо з повідомлення еколога Національного природного парку “Тузлинський лиман” в Україні  Івана Русєва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Русєв вважає, що нинішні втрати популяції втричі перевищують довоєнні.

Внаслідок використання гідролока́торів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування моря, яке довго продовжувалось. При уражені органів навігації і слуху, дельфіні не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично “сліпими”. Втративши орієнтацію тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. “Сліпі” дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі“, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Ситуація погіршується через те, що російські військові кораблі використовують Чорне море для запуску ракет на територію України.

“І по нашим оцінкам загальна кількість загиблих дельфінів трьох видів у Чорному морі через військові дії становить за найнижчими нашими оцінками щонайменше 5000 особин за період війни 2022 року. До того ще і слід додати той факт, що море викидує на берег не більше 5% від всіх загиблих тварин. Решта 95% просто іде на дно моря і ми не можемо їх зареєструвати. Вони не доступні для виявлення та підрахунку з берега, тому ми вважаємо що за часи війни російських варварів проти України, вже загинуло, імовірно, десятки тисяч дельфінів”, – зазначив Русев.

Раніше екологи повідомляли, що знаходять на берегах Болгарії, Румунії, Туреччини та України багато мертвих дельфінів, які гинуть через розпочату РФ війну.

Читайте: Варварські дії військово-морського флоту рашистів спричиняють загибель дельфінів у Чорному морі, – еколог

Фото: Mind.ua

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4