Київські митники виявили у посилках латиномовну книгу 1749 року та самовар для знаті ХІХ століття (фото)

Київські митники виявили у посилках латиномовну книгу 1749 року та самовар для знаті ХІХ століття (фото)

Київські митники запобігли незаконному пересиланню за кордон у міжнародних поштових відправленнях кількох культурних цінностей: старовинного латиномовного академічного видання 1749 року авторства німецького природознавця та унікального самовара для знаті ХІХ століття, виготовленого в одиничному екземплярі.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської митниці.

Як повідомляється, об’ємну книгу з очевидними ознаками старовини київські митники виявили під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке пересилали з Запоріжжя до Ірландії. В іншому відправленні вишуканий самовар прямував з Харкова до Німеччини. Книгу і самовар митники скерували на експертизу до Національного музею історії України.

Як визначили експерти, книга – це другий том латиномовної праці німецького природознавця Йогана Георга Гмеліна «Flora Sibirica sive Historia Plantarum Sibiriae», виданої у 1749 році у друкарні петербурзської Академії наук. Книга містить, зокрема, опис і класифікацію рослин Сибіру та гравюри з детальним зображенням цих рослин. Оригінальна обкладинка і палітурка видання втрачені.

Дане видання – це результат десятирічної експедиції до Сибіру німецького природознавця, профессора та дійсного члена петербурзської Академії наук Йогана Гмеліна. Книга має унікальне культурне та історичне значення, позаяк професор мав репутацію ретельного дослідника-природознавця.

Щодо самовару експерти зазначають, що це – самовар екстра-класу, які виготовляли по індивідуальному замовленню в одному екземплярі для знаті ХІХ століття в російській імперії.

Він дуже філігранно виконаний – декорований звисаючими гірляндами бордюр, з фігурними прорізами піддувало. Окрім цього, на тулубі самовара у фігурному щитку, оздобленому стрічками, вигравійована монограмма «МЩ» з графською короною. Хоча самовар і не повної комплектації (за два століття втрачено, зокрема, ключ крану та кришку), проте експерти визначили, що він має культурну та історичну цінність.

Митники зазначають, що згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких документів митникам надано не було.

Стосовно відправників Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Книгу та самовар тимчасово вилучено до рішення суду.

Також зазначається, що експерти припускають, що дослідження природознавця, лікаря, ботаніка, етнографа та мандрівника Йогана Гмеліна мали бути добре відомі представникам української козацької старшини, які мали розгалуджений «нетворкінг» у петербурзі, та сформували інтелектуальний імідж російської імперії в цілому. Окрім іншого, Гмелін також відомий як неупереджений критик російських імперських порядків та культури в цілому.

Нагадаємо, наприкінці травня київські митники виявили під час митного контролю міжнародного поштового відправлення до Катару зуб мамонта часів пізнього плейстоцену України. Відправник задекларував його як металевий виріб вартістю 50 доларів, палеонтологічні зразки вилучено.

Читайте: Київські митники вилучили з посилки до Катару зуб мамонта (фото)

Фото: Київська митниця

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4