“Київводоканалу” дозволили довго не віддавати киянам 60 млн гривень

“Київводоканалу” дозволили довго не віддавати киянам 60 млн гривень

Найближчим часом між КМДА і ПрАТ “АК “Київводоканал” може бути підписаний договір щодо відтермінування сплати цим товариством грошових коштів до бюджету міста за користування комунальним майном (каналізаційні та водопровідні мережі, різні будівлі та споруди тощо). Відповідне рішення було сьогодні прийнято Київрадою. Йдеться про 59,8 млн гривень, які “набігли” з 2021 року по першу половину 2024 року включно і які, відповідно до ініціативи декількох депутатів, столичний монополіст тепер має перерахувати до міської скарбниці лише протягом трьох місяців з моменту закінчення воєнного стану. Обґрунтуванням такої пільги вже традиційно став тяжкий економічний стан “Київводоканалу” через “занадто низькі тарифи”.

Як стало відомо КВ, під час сьогоднішнього пленарного засідання Київради депутатський корпус підтримав проєкт рішення “Про деякі питання використання майна територіальної громади Києва, яке перебуває у володінні та користуванні ПрАТ «АК «Київводоканал», в умовах воєнного стану” (№08/231-1139/ПР від 15 серпня 2024 року).

Суб’єктом його подання виступила група з п’ятьох народних обранців, які є членами комісії столичної міськради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу (ЖКГ і ПЕК).

Цим рішенням депутатський корпус встановив, що ПрАТ “АК “Київводоканал” має заплатити за використання комунального майна (каналізаційні мережі, різні будівлі та споруди тощо) у 2021-2023 роках і першій половині 2024-го лише по закінченню 3 місяців після припинення та скасування воєнного стану в Україні. Йдеться про грошові кошти в сумі 59,8 млн гривень, з яких 5,9 млн – інфляційні нарахування. На виконання такого рішення між Київською міськдержадміністрацією (КМДА) в особі Віталія Кличка і ПрАТ “АК “Київводоканал” має бути укладена відповідна угода, в якій буде зафіксована вказана сума і порядок її сплати до бюджету міста. При цьому, рішенням передбачено, що у випадку, якщо “Київводоканал” не підпише такий договір протягом 60 днів з моменту набрання чинності цього рішення, останнє втрачає чинність.

У пояснювальній записці до ухваленого проєкту рішення зазначається, що наразі “Київводоканал” працює “на межі своїх економічних, технічних, кадрових, фінансових можливостей”, що “пов’язано з гострою нестачею обігових коштів для продовження роботи у стабільному режимі, оскільки основним джерелом покриття витрат на виробництво послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є кошти, отримані від реалізації цих послуг за встановленими тарифами”. Разом з тим, уточнюється, що ці тарифи діють з початку 2022 року і, мовляв, є “занадто низькими”.  

“Обігових коштів не вистачає на фінансування в повному обсязі електричної енергії, природного газу, теплової енергії, необхідних для роботи цього акціонерного товариства, виконання ремонтної програми тощо. Однак ПрАТ «АК «Київводоканал» як підприємство критичної інфраструктури, незважаючи на зазначені обставини та скрутне фінансове становище, повинно забезпечити безперебійне надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території Києва. Метою та завданням цього проекту рішення є попередження кризових ситуацій на “Київводоканалі”, що можуть порушити безпеку критичної інфраструктури як складової частини забезпечення національної безпеки України”, – повідомляється в пояснювальній записці.

Нагадаємо, ПрАТ “АК “Київводоканал” використовує комунальне майно на підставі спеціального договору, укладеного з КМДА ще 1 січня 2006 року. Наприкінці 2017-го Київрада дала згоду пролонгувати цю угоду ще на 16 років. При цьому, у відповідному рішенні не було жодного слова про оплату за користування майном громади та будь-яку відповідальність ПрАТ за неналежну якість своїх послуг. Усе тоді зробили без громадських обговорень, розгляду проблемних моментів та аналізу результатів інвентаризації комунального майна, яким довгі роки до цього користувався “Київводоканал”.

Читайте: Владельцы “Киевводоканала” налегке завладели имуществом киевлян до 2033 года

Разом з тим, минулоріч, у квітні, Київрада вже погоджувала відтермінування платежів за користування комунальним майном. Тоді депутатський корпус вирішив, що “Київводоканалу” можна не здійснювати такі відрахування за період 2021-2023 років, а поновити їх передбачалося лише через півроку з моменту закінчення воєнного стану. Надані преференції столичне керівництво також пояснювало тяжким фінансовим становищем монополіста (зазначалося, що в 2022 році прямі збитки “Київводоканалу” склали 300 млн гривень) та бажанням уникнути підвищення цін на водопостачання та водовідведення у місті. Під час обговорення цього питання, деякі депутати заявляли, що тарифи тут ні до чого, бо столичний водоканал “неадекватно використовує” значно більші кошти. Але на результат голосування їх позиція не вплинула.  

Читайте: “Київводоканалу” дозволили не платити за користування комунальним майном

Також КВ повідомляла, що вже в 2025 році централізовані послуги з водопостачання і водовідведення в столиці може почати надавати новий монополіст – КП “Київводоканал”. У травні 2024-го Київрада надала КМДА дозвіл на створення цього підприємства і припинення вищезгаданого договору на користування комунальним майном з ПрАТ “АК “Київводоканал”. Необхідність такої “реформи” у столичній мерії знову ж таки обґрунтували численними фінансовими проблемами вказаного акціонерного товариства, які начебто виникли виключно через економічно не обгрунтовані тарифи, і неможливість для міської влади “затикати фінансові дірки” за рахунок коштів бюджету Києва. 

Читайте: КП замість ПрАТ: столична міськрада вирішила створити “новий “Київводоканал”

ПрАТ “АК “Київводоканал” (до травня 2017 року – ПАТ “АК “Київводоканал”) було зареєстровано 2 червня 1992 року, хоча де-факто компанія веде свою історію з радянських часів. На сьогоднішній день 25,46% акцій цього ПрАТ перебуває у комунальній власності Києва (в особі Департаменту комунальної власності КМДА. – KV), а 67% акцій “Київводоканалу” належить ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг” (61% акцій цієї компанії також належать столичній громаді, ще 39% акцій – офшору з Кіпру “Densec Limited” та британській фірмі “A Artio Global Investors”). Інші пакети акцій ПрАТ “АК “Київводоканал” становлять менше 10%.

з 1 листопада 2023 року головою правління – генеральним директором ПрАТ “АК “Київводоканал” є Олег Лисюк (раніше, з 26 липня минулого року, він, будучи заступником гендира по капітальному будівництву та інвестиціях, тимчасово виконував обов’язки керівника цієї компанії, на колажі в центрі). У КМДА роботу ПрАТ “АК “Київводоканал” не перший рік координує заступник мера Петро Пантелеєв.

Читайте: Порушень на 878 млн: у столичній мерії відзвітувалися про результати аудиту ПрАТ “АК “Київводоканал”

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Іван Кулик

 

Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Banner
QlU7mDx4