МКС хоче арештувати Шойгу і Герасимова за атаки на енергооб’єкти України

МКС хоче арештувати Шойгу і Герасимова за атаки на енергооб'єкти України

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт колишнього міністра оборони росії Сергія Шойгу і начальника їхнього генштабу Валерія Герасимова за скоєні воєнні злочини в Україні.

Про це КВ дізналася з повідомлення МКС.

“24 червня 2024 року Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду (…) видала ордери на арешт двох осіб, пана Сергія Кужугетовича Шойгу та пана Валерія Васильовича Герасимова, у контексті ситуації в Україні щодо ймовірних міжнародних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року”, – сказано в повідомленні Суду.

У релізі вказується з посиланнями на конкретні статті Римського статуту, що кожен з них, “як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин спрямування нападів на цивільні об’єкти (…) та воєнний злочин, пов’язаний із заподіянням надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або пошкодженням цивільних об’єктів (…), а також злочином проти людяності, пов’язаним із нелюдськими діями (…)”. 

При цьому, “існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за”: 

  • вчинення діянь спільно та/або через інших осіб;
  • наказ про вчинення злочинів;
  • нездійснення ними належного контролю над силами, що перебувають під їхнім командуванням.

Палата досудового провадження МКС встановила, що “існують достатні підстави вважати, що стверджувані удари були спрямовані проти цивільних об’єктів, а для тих об’єктів, які могли кваліфікуватися як військові об’єкти у відповідний час, очікувана випадкова шкода та збитки цивільному населенню були б явно надмірними для очікуваної військової переваги”.

“Беручи до уваги, що ключові фактичні твердження належним чином підкріплені доказами та іншими відповідними матеріалами, поданими на цій стадії провадження стороною обвинувачення, Палата вважала, що для видачі запитуваних ордерів на арешт дотримано законодавчих вимог. Зміст ордерів видається «таємно» з метою захисту свідків і забезпечення розслідування”.

Читайте: Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна

Фото: ICC [ МКС ]

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
Banner
QlU7mDx4