НАТО обрало нового генсека: ним стане Марк Рютте

НАТО обрало нового генсека: ним стане Марк Рютте

Північноатлантична рада домовилася затвердити Марка Рютте (на фото), який йде у відставку з посади прем’єра Нідерландів, на посаду наступного генсека НАТО. Рютте заступить на посаді норвежця Йенса Столтенберга, котрий очолював Альянс останнє десятиліття.

Про це КВ дізналася з повідомлення Північноатлантичного Альянсу.

“У середу, 26 червня 2024 року, Північноатлантична рада вирішила призначити прем’єра Нідерландів Марка Рютте наступним генсеком НАТО, після Єнса Столтенберга”, – сказано у релізі. Вказується, що Рютте візьме на себе обов’язки генсека з 1 жовтня 2024 року, коли термін повноважень Столтенберга завершиться після 10 років роботи на чолі Альянсу.

Зі свого боку Столтенберг привітав вибір Марка Рютте як свого наступника: “Я тепло вітаю вибір союзників по НАТО на користь Марка Рютте як мого наступника. Марк – справжній трансатлантик, сильний лідер і людина, здатна прийти до консенсусу. Я бажаю йому всіляких успіхів, оскільки ми продовжуємо зміцнювати НАТО. Я знаю, що залишаю НАТО в надійних руках”.

Сам Рютте каже, що для нього вибір Північноатлантичної ради – велика честь, і що “Північноатлантичний альянс був і буде наріжним каменем нашої колективної безпеки. Очолювати цю організацію – відповідальність, до якої я ставлюся серйозно. Я вдячний усім союзникам за надану мені довіру. Я з нетерпінням очікую жовтня, щоб із великою енергією приступити до виконання своїх обов’язків”.

Новообраного Генсека Нато привітав Президент України Володимир Зеленський: “Коли в жовтні пан Рютте перебере цю посаду від Єнса Столтенберга, ми розраховуємо на продовження нашої спільної роботи із забезпечення захисту людей і свободи в усій нашій євроатлантичній спільноті”.

Міжнародні оглядачі відзначають, що “Рютте є затятим критиком російського лідера Владіміра Путіна та вірним союзником України. (…) Є сподівання, що Рютте, якому раніше вдавався діалог із президентом Дональдом Трампом, у разі перемоги останнього на виборах в листопаді використає свою майстерність, щоби налагодити взаємодію з новим американським президентом в рамках НАТО”.

Читайте: Зеленський: Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку (відео)

Організація Північноатлантичного договору (Північноатлантичний альянс або НАТО; англ. North Atlantic Treaty Organization – NATO) – міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року. 

А саме, відповідно до статутних документів Альянсу головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів. 

До альянсу наразі входять такі країни: Бельгія, Велика Британія, Данія, Канада, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Франція (засновники), а також країни, що приєднались у різні хвилі розширення НАТО – Греція, Туреччина, Німеччина, Іспанія, Польща, Угорщина, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія, Швеція.

Україна подала заявку на членство в НАТО у вересні 2022 року. 

Як інформувала КВ, за підсумками минулорічного саміту НАТО у Вільнюсі члени альянсу заявили у спільному документі, що у майбутньому Україна стане членом НАТО без довгої процедури плану дій, але це відбудеться в невизначеному часовому проміжку – коли на членство України в НАТО погодяться всі члени і “будуть виконані умови”.

Натомість Україні було запропоновано двосторонні “безпекові угоди” взамін членства, поки про нього ще не йдеться. Наразі підписано 18 таких угод – з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США.

Читайте: Зеленський і Рютте підписали безпекову угоду між Україною та Нідерландами

Фото: AFP

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4