Ресторан “Козачок”: ДІАМ перевіряє самочинне будівництво нардепа Стріхарського на Славутичі

Ресторан “Козачок”: ДІАМ перевіряє самочинне будівництво нардепа Стріхарського на Славутичі

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) проводить позапланову перевірку так званої “реконструкції ресторана “Козачок” на Славутичі, яка насправді є самочинним будівництвом житлової багатоповерхівки, яку здійснює парламентар Андрій Стріхарський. ДІАМ почало виконувати свою роботу майже після піврічного тиску з боку ГО “Сварожичі”, яке захищає місцеву громаду від свавілля забудовника. Водночас незаконне будівництво житлової 10-поверхівки продовжується, попри те, що днями Київрада може розірвати договір оренди, на підставі якого відбуваються незаконні дії.

Про позапланову перевірку ДІАМ самочинного будівництва житлової багатоповерхівки замість реконструкції ресторану “Козачок” біля станції метро “Славутич” КВ стало відомо з відповідного листа ДІАМ, надісланого ГО “Сварожичі”.

“Відповідно до… наказу ДІАМ від 30.05.2024 №98 «Про проведення позапланової перевірки», ДІАМ повідомляє, що у період з 07.06.2024 до 20.06.2024 буде здійснено позапланову перевірку на об’єкті будівництва за адресою: вул. Центральна, 11, м. Київ на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:013:0052”, – сказано у відповіді державної інспекції.

Водночас, як повідомила ГО “Сварожичі”, будівництво незаконної 10-поверхівки на 170 квартир йде повним ходом. “Це насторожує та дає підстави думати, що Стріхарський вже “порішав” це питання”, – наголосили в ГО.

“Стріхарський активно добудовує злочинний самобуд! Компанія Status Group активно продає квартири в самобуді чим вводить простих людей в оману, адже право власності на таку нерухомість ніколи не буде зареєстровано, робить цих людей співучасникома його злочину – адже вони самі того не усвідомлюючи фінансують злочинне будівництво, – наголошують в ГО “Сварожичі”. – Громадськість тримає все на контролі і вже готує позовні заяви до суду та заяви в анктикорупційні органи, і якщо протягом найкоротшого часу не буде вжито заходів, які чиновники мали б вжити ще декілька років тому – громадськість буде відновлювати справедливість в судовому порядку!”.

Зазначимо, 8 травня постійна комісія Київради з питань з питань архітектури, містопланування та земельних відносин підтримала проєкт рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки з підприємцем Джерою Сергієм Петровичем “для будівництва, експлуатації і обслуговування” ресторану “Козачок” і “приведення земельної ділянки… у стан, придатний для подальшого використання”. Тобто, мова йде про знесення незаконного 10-поверхового самобуду на 170 квартир, який замість “реконструкції ресторану” було зведено на місці “Козачку” народним депутатом України Андрієм Стріхарським (“Слуга народу”, член містобудівного комітету ВР).

Є ймовірність, що в червні Київрада проголосує це рішення.

Детальніше про незаконну забудову: Козачок-гопничок: нардеп Стріхарський замість реконструкції ресторану збудував багатоповерхівку і продовжує захоплення земель біля Славутичу

Цьому передували декілька місяців боротьби ГО “Сварожичі” за припинення незаконного будівництва та знесення самобуду, який призведе до паралічу суспільного життя в мікрорайоні. Як повідомили КВ в ГО “Сварожичі”, вони 12 лютого ц.р. подали Київському міському голові Віталію Кличку та генеральному прокурору Андрію Костіну максимально обґрунтовану заяву, де розписано конкретні, підтверджені доказами порушення договору оренди Сергієм Джерою: наявність протиправного незаконного самочинного будівництва, що порушує права та інтереси мешканців мікрорайону; загроза екологічній ситуації та створення транспортного колапсу в величезному садово-дачному районі.

“Вказані в заяві ГО «Сварожичі» порушення є беззаперечними підставами розірвання договору оренди, витребування землі та подачі позову про знесення об’єкту самочинного будівництва”, – наголошують в ГО.

В квітні ГО отримала відповідь від Департаменту земресурсів КМДА, датовану 12.03.2024 року, в якій вказано, що ще рік тому Київраді було відомо про порушення договору оренди. Сергія Джеру було викликано для пояснень, але він не з’явився. Тоді Департамент земресурсів звернувся до поліції, але поліція не знайшла орендаря.

Також 12 лютого ц.р. ГО “Сварожичі” звернулась до ДІАМ про проведення позапланової перевірки, зупинку будівництва, подачу позову про знесення об’єкту самочинного будівництва. “Заява містить 31 сторінку обґрунтувань та переліку порушень норм та правил містобудування та обставин, які несуть небезпеку життю і здоров’ю громадян, правам та охоронюваних законом інтересів громадян, небезпеку екологічній ситуації, тощо. Все підтверджено доказами, та порушення очевидні”, – повідомили в ГО.

20 лютого комісія ДІАМ дійшла висновку, що незаконний самобуд Стріхарського несе реальні ризики правам, законним інтересам, життю та здоров’ю мешканців мікрорайону «Осокорки» та обслуговуючих садово-дачних кооперативів Дарницького району Києва, а також завдає шкоди навколишньому середовищу (будівництво потрапляє у прибережно-захисну смугу озера Підбірна). Тоді ж ДІАМ вирішила, що обставини, викладені у заяві ГО, можуть бути підставою для здійснення позапланової перевірки.

23 квітня віце-прем’єр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова видав наказ №355 про позапланову перевірку будівництва на вул. Центральна, 11 (кадастровий номер 8000000000:90:013:0052). Контроль за виконанням наказу було покладено на заступницю міністра Наталію Козловську.

Нагадаємо, Козловська є креатурою секретаря містобудівного комітета ВР Дмитра Ісаєнка, обраного до ВР від забороненої проросійської ОПЗЖ за т.зв. “квотою Столара-Медведчука”, а також лобісткою містоґвалтівного законопроєкту №5655.

Детальніше: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

Матеріали листування ГО “Сварожичі” з органами державної влади та мімцевого самоврядування є в розпорядженні КВ.

Антон Подлуцький

Фото: колаж КВ, фото надані ГО “Сварожичі”

КиївВлада
Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4