У столиці не будуть демонтовувати колишню Арку дружби народів

У Департаменті культури КМДА заявили, що не демонтуватимуть одну з візитівок міста – арку «Свободи українського народу». Її сенс переосмислено, а простір біля неї отримає нову концепцію.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Як зазначають у Департаменті, після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування арки «Дружби народів» на арку «Свободи українського народу». Радянську скульптуру двох робітників – символ возз’єднання України та росії – демонтували у квітні того ж року.

“Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки «Свободи українського народу”, – заявили у КМДА.

Згідно повідомлення, нині Київ на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів. Загалом представники столичної влади разом із фахівцями профільних інституцій НАН України, Інституту Національної пам’яті та експертами сформували перелік 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та срср, що рекомендували до усунення та/або переміщення до спеціально визначених місць зберігання таких об’єктів. Із них 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення.

“Окрім того, витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки «Свободи українського народу» не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним Силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців”, – додали у відомстві.

Директором Департаменту культури КМДА є Анжияк Сергій Михайлович.

Раніше КВ повідомила, що Міністерство культури та інформаційної політики України своїм наказом визнало колишній обʼєкт культурної спадщини, Монумент на ознаменування возз’єднання України з росією, таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 

Читайте: Колишня Арка дружби народів більше не є памʼяткою, тому її можна демонтувати, – Ростислав Карандєєв

Фото: КМДА 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Аудитори КМДА зафіксували махінації при закупівлях “Київпастрансом” залізничного обладнання
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) перевірили закупівлю залізничного обладнання для трамвайного сполучення на загальну суму 131,4 млн гривень, які минулоріч здійснювало КП “Київпастранс”. За…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачали Студеники
09:00 Протягом квітня 2024 року бюджетні замовники села Студеники, що на Бориспільщині, зробили замовлень на 3,52 млн гривень. Найбільшою покупкою став автомобіль Renault Duster…
“Корупційні системи”: Нацполіція вважає, що КМДА та КП “Інформатика” загрожують національній безпеці України
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти розтрати коштів посадовцями КП “Інформатика” при здійсненні закупівель обладнання для систем відеоспостереження та керування зовнішнім освітленням. Слідчі переконані, що…
QlU7mDx4