Відбудова “Охматдиту”: до зими планують відновити перший корпус лікарні

Відбудова "Охматдиту": до зими планують відновити перший корпус лікарні

Пошкоджений російським ударом 8 липня найновіший корпус лікарні “Охматдит” планують відновити до зими. На місці зруйнованих будівель збудують новий корпус, що розширить доступ до найсучаснішої медичної допомоги дітям з усієї країни. Будівництво мають на меті закінчити наприкінці 2026 року.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров’я України.

Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, представляючи 27 липня план відновлення закладу Президенту Володимиру Зеленському, до зими пошкоджений внаслідок російського ракетного удару 8 липня найновіший корпус дитячої лікарні “Охматдит” повністю відновлять.

У МОЗ зазначили, що збитки від пошкоджень оцінюються більше ніж у 830 млн гривень.

“З них 400 млн грн потрібні на заміну обладнання — їх готові покрити Howard G. Buffett Fundation. Решту суми покриють зібрані благодійниками кошти. Загалом це понад 1 млрд грн”, – йдеться в дописі.

У міністерстві додали, що Охматдит вже провів конкурс та обрав підрядника на відбудову. Планується, що перша черга робіт (ремонт приміщень, заміна вікон та дверей) завершиться вже в середині вересня. Наступний етап — відновлення фасаду будівлі — триватиме ще до півтора місяця.

Читайте: Охматдит оголосив тендер на відновлення лікарні після російської ракетної атаки

Надання медичних послуг у пошкодженому корпусі вже відновлено, завершення ремонтних робіт дозволить вийти на проектні потужності.

Читайте: “Охматдит” повідомив про відновлення роботи

Історична будівля токсикологічного корпусу, що зазнала найбільш суттєвих руйнувань, проходить окрему експертизу. За її висновками буде прийнято рішення про подальші кроки з відновлення будинку або ж створення меморіалу.

У МОЗ зазначили, що місці зруйнованих будівель збудують новий корпус

“Кількість госпіталізацій планується підвищити майже удвічі: з 20 тис. до 35 тис., а кількість операцій – з 12 тис. до  17 тис. Це значить, ще більше дітей з усієї країни матимуть доступ до найсучаснішої медичної допомоги”, – додали медики.

За оцінками експертів, за умови належного фінансування будівництво може бути завершено вже наприкінці 2026 року. Загальна вартість будівництва та обладнання може становити близько 150 млн євро. Біль конкретні суми будуть озвучувати на етапі розроблення проєкту.

Джерелом покриття витрат на будівництво стануть як державні кошти, кошти донорів, так і вже зібрані благодійні пожертви.

Нагадаємо, під час ракетної атаки армії 8 липня 2024 року у Києві  було зафіксовано влучення у Національну дитячу спеціалізовану лікарню “Охматдит”. На момент ворожої атаки в лікарні перебували 627 маленьких пацієнтів, понад 50 з них зазнали поранень.

Читайте: В “Охматдит” розповіли про наслідки обстрілу 8 липня

Як інформувала КВ, внаслідок ракетного влучання по “Охматдиту” зруйновано корпус токсикології, пошкоджені п’ять корпусів, зокрема хірургічний. Також частково пошкоджено єдину в країні онкогематологічну лабораторію. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що лікарню буде відбудовано.

Читайте: На першочергові роботи з відбудови “Охматдиту” уряд вже виділив 100 млн грн, – Шмигаль

Фото: “Охматдит”

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4