Заява Генштабу: комунікації ЗСУ працюють без залучення зовнішніх осіб, зокрема екс заступників міністра оборони

На тлі плітки про повернення екс заступниці міністра оборони Ганни Маляр до державних військових комунікацій, Генеральний штаб ЗСУ зробив заяву, в якій просить не втягувати Збройні Сили України у політичну боротьбу, дотримуватися інформаційної гігієни та послуговуватися лише офіційною інформацією, яка поширюється верифікованими каналами ЗСУ. Водночас, як свідчить практика, якість офіційних комунікацій досі не набула належної якості.

Про позицію Генштабу ЗСУ КВ стало відомо з відповідної заяви, оприлюдненої на офіційній Facebook-сторінці:

“Останнім часом зʼявляється чимало спекуляцій щодо системи комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України та її керівництва. Офіційно повідомляємо, що взаємодія із медіа, підготовка інформаційних повідомлень та їх поширення є в компетенції Управління звʼязків з громадськістю Збройних Сил України.

Планування та координацію комунікаційних заходів у Збройних Силах України забезпечує Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України. Зазначені підрозділи очолюють полковники Збройних Сил України, які підпорядковані безпосередньо Головнокомандувачу Збройних Сил України та начальнику Генерального штабу Збройних Сил України. Ключові посади у зазначених підрозділах обіймаються військовослужбовцями.

Питання комунікацій Збройних Сил України узгоджується виключно із наративами та комунікаційними планами Міністерства оборони, і націлені на посилення обороноздатності України та здійснюються в інтересах виконання завдань Збройними Силами України.

Система комунікацій ЗСУ розбудовується та функціонує без залучення інших осіб, зокрема, колишніх заступників Міністра оборони України.

Просимо не втягувати Збройні Сили України у політичну боротьбу, послуговуватися лише офіційною інформацією, яка поширюється верифікованими каналами ЗСУ та дотримуватися інформаційної гігієни”.

Таким чином Генштаб ЗСУ прокоментував плітку, що екс заступниця міністра оборони Ганна Маляр нібито повертається до державних військових комунікацій. Цю заяву в своєму Telegram-каналі прокоментувала Ганна Маляр, яка “продовжує працювати з німецькими та британськими кінематографістами” і вже “привезла сюди наш великий прапор”, що “буде прикрашати студію”. Що саме робить з німецькими та британськими кінематографістами екс заступниця міністра оборони – наразі невідомо.

Ганна Маляр повернулась в інформаційний простір 12 квітня через свою, м’яко кажучи, негарну поведінку та дезінформацію, зроблену в хамській формі в етері програми “90 хвилин дискусії” на Суспільному. Маляр кинула в якості аргумента народній депутатці України Інні Совсун (фракція “Голос”), чоловік якої добровольцем захищає Україну, що, мовляв, той “коли він йшов (захищати Україну від росіян, – КВ), то знав норму Конституції, що демобілізація неможлива до завершення воєнного стану?».

Такої норми в Конституції не існує. Як і в інших профільних законах немає жодної норми, що якимось чином забороняє чи унеможливлює демобілізацію. Водночас, в умовах повномасштабної війни та за виконання комплексних системних заходів з мобілізаційної підготовки та мобілізації, демобілізація цілком може бути складовою цієї роботи.

Ганна Маляр публічно вибачилась перед Інною Совсун. Але повністю замовчала про свою “помилку”, що виглядає дивно для адвокатки, кандидатки юридичних наук та досвіченої публічної людини.

Ганну Маляр 18 вересня 2023 року було звільнено з посади заступниці міністра оборони України  (відповідальної за комунікації та інформаційний напрямок) після її чисельних провалів і скандалів. Деякі її публічні заяви шкодили діям ЗСУ, хоча підозр та звинувачень немає або наразі про них невідомо. Зазначимо, водночас з Маляр на прохання міністра оборони Рустема Умєрова були звільнені і всі інші його заступники та держсекретар, які раніше працювали з міністром оборони Олексієм Резніковим.

Проте ротації в МОУ та Генштабі за сім місяців майже не вплинули на якість комунікації з армією та суспільством. Про це свідчить, зокрема, багатомісячна тяганина та плутанина з законом про мобілізацію і повна відсутність послідовної інформаційної політики стосовно цього найболючішого питання, зокрема, з боку Генштабу.

Читайте: Зеленський підписав закон про мобілізацію

Про низьку якість інформполітики та комунікацій свідчить і походження плітки про нібито повернення Ганни Маляр до державних справ. Зокрема, про це вчора написав в своєму Telegram-каналі народний депутат України Олексій Гончаренко (фракція “ЄС”) – як рекцію на свіжий допис в Telegram-каналі його колеги по Верховній Раді Мар’яни Безуглої.

Скандальна оболонська мажоритарниця (від “Слуги народу”) Безугла написала, що керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк є “совком” і дискредитує ЗСУ. “При цьому хто вона, полковниця? Пам’ятаю, як віддано захищала одеського воєнкома”, – написала Безугла.

Читайте: Завершено розслідування щодо незаконного збагачення на 150 млн гривень одеського ексвоєнкома

Вчора ж “Медіарух” відкрив збір підписів за звільнення Наталі Гуменюк, зокрема, за систематичні перешкоди з її боку в висвітленні на звільнених землях Херсонщини наслідків російського військового вторгнення та московитської окупації.

“Найбільш популярне слово в комунікаційного відділу сил оборони Півдня — «заборонено». Людина, яка перешкоджала висвітленню злочинів росіян, яка не дає журналістам показувати відважних оборонців Херсонщини, яка не здатна пояснити командуванню свого напрямку, чому суспільство має бачити не лише її обличчя, а й обличчя воїнів та чому світ має оперативно бачити російські воєнні злочини, не може і далі очолювати комунікації. Вона «відлякала» з напрямку журналістів, чим відвернула увагу суспільства. Це позначається і на рівні обороноздатності регіону, і на допомозі громадам регіону від міжнародної спільноти”, – сказано у відповідній заяві “Медіаруху” до Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, міністра оборони Рустема Умєрова та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргілевича.

Реакція Генштабу ЗСУ на вимогу журналістів замінити Гуменюк на більш фахову та притомну людину наразі невідома.

Попри всі негаразди, КВ закликає своїх читачів і глядачів не падати духом, не опускати руки та робити все необхідне для нашої Перемоги – навчатись військових професій, волонтерити, кожну вільну гривню віддавати на потреби Сил оборони.

КВ веде постійний збір на поточні потреби 100 окремої механізованої бригади ЗСУ на монобанку https://send.monobank.ua/jar/2VtzHVahES

Також збір коштів здійснюється через благодійну організацію (БО) “Благодійний фонд “Волинь-2014” (код ЄДРПОУ 39374494)

  • Банк одержувача: АТ “Ощадбанк”
  • МФО: 300465
  • Рахунок №: UA493033980000026005300625739
  • Призначення платежу: для потреб 100 Обр ТрО

Зараз 100 ОМБ ЗСУ рекрутує на службу в своїх підрозділах. В пріоритеті  зв’язківці, IT-спеціалісти, інженери, медики, психологи, водії, автослюсарі. 

Детальніше: 100 окрема механізована бригада ЗСУ запрошує на службу в підрозділах бригади

Фото: колаж КВ

КиївВлада

QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4