Кабмін затвердив план відновлення річки Рось

Кабмін затвердив план відновлення річки Рось

Кабінет міністрів України (КМУ) затвердив план дій щодо комплексного вирішення проблем басейну річки Рось на 2024-2030 роки. Президент Зеленський доручав уряду Шмигаля взятися за вирішення проблем цієї екосистеми ще на початку 2023 року, коли підтримав петицію небайдужих громадян про порятунок річки.

Про це КВ дізналася з повідомлення Державної екологічної інспекції Столичного округу.

Згідно урядового розпорядження №648-р, планується, зокрема, таке:

  • демонтаж незаконних гідроспоруд: Це дозволить відновити природний режим річки та покращити її проточність.
  • Будівництво сучасних очисних споруд: Це значно зменшить обсяги забруднених вод, що потрапляють у річку.
  • Впровадження сучасного моніторингу: Це дозволить постійно контролювати стан річки та оперативно реагувати на будь-які зміни.
  • Створення онлайн-платформи «Рось»: Цей ресурс надасть громадськості доступ до актуальної інформації про стан річки та хід реалізації плану дій.

Держекоінспекція нагадує, що річка Рось – життєдайна артерія для Київщини та сусідніх областей. Протяжність її в межах Київської області становить 192 км, і саме тут зосереджена половина її загальної довжини. 

Читайте: На річці Рось зафіксовано маловоддя, – Укргідрометцентр

“Протягом останніх десяти років річка Рось, що живить цілий регіон (понад 500 тисяч людей), включаючи 10 міст і містечок та сотні сіл, зазнала значних змін. Її міління створює загрозу для водопостачання, сільського господарства та промисловості, оскільки чотири підприємства питного водопостачання залежать від її вод. Причини такого стану криються в інтенсивному антропогенному впливі. Роками річку перекривали численними греблями та дамбами, що порушило природний водообмін. Сьогодні на відрізку Росі в Київській області налічується понад 1639 гідротехнічних споруд (греблі, дамби, водоводи, водозабірні та регуляційні споруди). До того ж, промислові та побутові стоки отруюють її води, призводячи до загибелі річкових екосистем”, – зазначають екологи.

Як інформувала КВ, наприкінці 2022 року Президентові України Володимиру Зеленському було подано електронну петицію з проханням доручити уряду вжити невідкладних заходів, щоб урятувати потерпаючу від шаленого антропогенного тиску річку. У лютому 2023 року петиція була розглянута Зеленським і він доручив Кабміну вжити заходів.

Читайте: Частину Білоцерківського нижнього водосховища на річці Рось повернули із незаконного використання

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Banner
QlU7mDx4