Київ подасть до суду на руйнівника садиби Зеленських

Київ подасть до суду на руйнівника садиби Зеленських

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що столична влада подасть до суду на забудовника й власників історичної садиби Зеленських, яку було знесено 19 липня. Зокрема, через суд вимагатимуть заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала.

Про це, як передає КВ, повідомив Київський міський голова Віталій Кличко.

“Місто позиватиметься в суді до забудовника, який несанкціоновано зніс садибу Зеленських, та до власників будівлі, яку нахабно знищили. І вимагатиме заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала”, – йдеться у повідомленні.

За словами мера Києва, землю під садибою Зеленських місто не передавало власнику будівлі, що свідчить про незаконне використання земельної ділянки для будь-яких робіт.

“Тому встановлення будь-яких парканів навколо ділянки, заїзд будь-якої будівельної техніки є незаконним. І поліція повинна на це реагувати”, – наголосив Віталій Кличко.

Він також підкреслив, що міська влада наполягатиме, щоб правоохоронні органи зʼясували і оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення садиби. 

“Місто всіляко сприятиме правоохоронцям, надаватиме необхідну документацію, щоб розслідування було обʼєктивним та винні були притягнуті до відповідальності”, – запевнив Київський міський голова.

Нагадаємо, у лютому 2024 року на сайті електронних петицій Київської міської ради зареєстрували петицію про збереження історичної садиби Зеленських. Столичний “охоронець” культурної спадщини Дмитро Перов наголосив, що це було зроблено аби привернути увагу до знищення історичної будівлі попри заборону суду. Дана петиція навіть набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Інша петиція закликала заборонити будівництво елітного житла на її місці.

Проте, 19 липня у Києві таки знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття на вулиці Кониського, відому як “садиба Зеленського”. На цьому місці планується зведення  ЖК “Тургенєф” забудовники якого входять до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Читайте: У Києві під зведення ЖК “Тургєнєф” знесли історичну будівлю XIX століття

Руйнування садиби збурило містян, вони викликали поліцію. Поліцейські вилучили будівельну техніку та розпочали кримінальне провадження. У КМДА заявили, що знесення історичної будівлі відбулося несанкціоновано.

Читайте: Знесення садиби Зеленських: прокуратура розпочала ще два кримінальних провадження

Не обійшла увагою подію і нардепка Мар’яна Безугла, звинувативши Віталія Кличка у бездіяльності. Безугла зауважила, що мер міста мав можливість відреагувати негайно та зупинити руйнацію, адже в сучасному світі інформація поширюється миттєво.

Читайте: Безугла звинуватила Кличка у бездіяльності

Віталій Кличко на свій захист заявив, що вважає знесення садиби Зеленських цинічною провокацією.

Читайте: Кличко обурився через звинувачення в руйнуванні садиби Зеленських

У свою чергу виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що будівля на вул. Кониського, 22 (колишня Тургенєвська) не була внесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини, оскільки Київська міська державна адміністрація (КМДА) не надала необхідної для внесення до переліку облікової документації.

Читайте: Очільник Мінкульту каже, що не винен у зносі садиби Зеленських

Читайте також: Про знесення садиби Малініна

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4