У справі нафтопроводу “Самара-Західний напрямок” оголосили підозри Медведчуку та його спільникам

У справі нафтопроводу "Самара-Західний напрямок" оголосили підозри Медведчуку та його спільникам

Служба безпеки України (СБУ) та НАБУ зібрали доказову базу у справі нафтопроводу “Самара-Західний напрямок” і повідомили про підозру Медведчуку та чотирьом представникам колишнього топменеджменту “Прикарпатзахідтрансу”. Фігурантам інкримінують незаконну приватизацію та управління державним нафтопроводом. 

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні Служби безпеки України (СБУ).

“СБУ та НАБУ зібрали масштабну доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу “Самара-Західний напрямок” у 2015 році”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підозра оголошена за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі).

Згідно з повідомленням, організатором схеми із незаконної приватизації виступив підозрюваний СБУ у державній зраді екснардеп Віктор Медведчук. 

“Відповідно до наявних даних він почав її реалізацію у 2015 році і діяв у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та рф. До схеми Медведчук залучив третіх осіб, які у подальшому отримали керівні посади на підприємстві, що “приватизувало” вказаний нафтопровід”, – зауважили в дописі.

Як зазначили у спецслужбі, Україна через суди доводила своє право на володіння нафтопродуктопроводом “Самара-Західний напрямок”, який після розпаду СРСР залишився у власності росії, з 2005 року. У 2014-2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди. 

“Медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми. Після заволодіння «трубою» Медведчук та його спільники забезпечили її функціонування через підприємство “Прикарпатзахідтранс”, а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній та розподіляли між собою”, – додали у повідомленні.

З травня 2019 року прокачування дизеля через нафтопровід було заблоковано. У січні 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю.

Наразі досудове розслідування триває. Проводиться комплекс заходів для притягнення підозрюваних, які знаходяться за кордоном, до відповідальності.

У справі нафтопроводу "Самара-Західний напрямок" оголосили підозри Медведчуку та його спільникам

Нагадаємо, у травні 2022 року затриманий за підозрою у держзраді Віктор Медведчук дав покази СБУ. Серед іншого він розповів про процес виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок” 

Читайте: Медведчук дав покази щодо виведення з держвласності нафтопроводу і свою версію про роль Порошенка

Як інформувала КВ, у червні 2022 року матеріали справи Медведчука було передано до суду. Санкція інкримінованих йому статей передбачала покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Читайте: Справа Медведчука: йому загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна 

21 вересня 2022 року Україна провела обмін військовополоненими. На Батьківщину вдалося повернути 215 людей, серед яких 124 офіцери. Натомість ми “віддали” росії 55 російських полонених та екснардепа Віктора Медведчука. 

Читайте: Україна повернула додому 215 військовополонених, з яких 108 бійці полку “Азов” – Зеленський

Фото: УП

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4