Сесію Ірпінської громади не оминули суперечки довкола зарплатного фонду та підтримки ЗСУ

Сесію Ірпінської громади не оминули суперечки довкола зарплатного фонду та підтримки ЗСУ

На 44 сесій Ірпінської міської ради розглянули питання оборонної підтримки ЗСУ, соціальних ініціатив, призначень у раді, фінансування медицини та розвитку туризму. Найбільше дискусій викликало питання нарахування завищених зарплат працівникам виконкому. У результаті кошти з зарплатного фонду виконкому переспрямують на підтримку ЗСУ.

Про це КВ дізналася із повідомлення “Містоінформ”. 

Повідомляється, що за час 44-ї сесії ІМР, депкорпус розглянув біля 200 питань, серед яких освітні, бюджетні та земельні питання та допомога Збройним Силам України.

Також в рамках сесії було ухвалене рішення виділити 14,1 мільйона гривень на харчування дітей пільгових категорій у садочках та школах Ірпінської громади. Було закрито борг комунального підприємства “Громадське харчування” на суму 2,9 млн гривень, підтримали кілька ініціатив щодо збільшення фінансування медичних послуг та розвитку туризму в громаді. 

Крім того, депкорпус ради поповнився новим депутатом, ним стала Ванда Писанка, яка зайшла замість Максима Плешка, який зараз служить у лавах ЗСУ.

Одним із найбільш обговорюваних питань стало саме виділення 15 млн гривень на підтримку Збройних Сил України. 

За даними “Містоінформ”, ініціатором цього питання виступив голова фракції “Нові Обличчя” Олександр Пащинський. А самому рішенню передувало засідання Погоджувальної ради з представників фракцій, на якому, як пише видання, депутатська більшість “переконала мера Олександра Маркушина скоротити видатки на заробітні плати” виконкому. 

“Пропозиція знайшла підтримку серед усіх фракцій ради. Виділення цієї суми стало можливим завдяки скороченню витрат на зарплати чиновників. Також перед сесією пройшло засідання бюджетної комісії, на якому начальниця КП «Управління благоустрою Ірпеня» Ольга Олійнич просила виділити 200 тис. гривень на відрядження до Амстердаму з метою придбання тюльпанів”, – йдеться у повідомленні. 

Спочатку громада планувала виділити додаткові 19 млн гривень на зарплати, але депутати наполягли залишити на зарплати лише 700 тис. гривень.

Питання харчування дітей пільгових категорій в освітніх закладах та виділення на це коштів у розмірі понад 14 млн гривень також викликало чимало дискусій.

“Справа в тому, що через бездіяльність мера, Ірпінь став єдиною громадою на Київщині, де зупинилося шкільне харчування через невчасний перерозподіл обов’язків з координації шкільного харчування на інших заступників”, – йдеться в дописі. 

Крім того, під час сесії депутати Антоніна Довганич, Дмитро Чава та Андрій Літвинов порушили питання бездіяльності виконкому, а саме міжнародного та організаційного відділу, щодо відновлення житлових будинків на СМУ та БКЗ, які постраждали під час війни. Мешканці цих мікрорайонів, які досі залишаються без житла, висловили своє обурення тим, що їх проблеми ігноруються упродовж двох років. 

Попередньо, за інформацією “Містоінформ”, з суперечками пройшло і засідання бюджетної комісії, на якому керівниця КП «Управління благоустрою Ірпеня» Ольга Олійнич просила виділити 200 тис. гривень на відрядження до Амстердаму. 

«На наступний рік дуже хотілося б прикрасити наше місто. Якщо подивитися на нашу ближчу Бучу, там дуже гарно. Ми, до речі, хочемо відвідати Нідерланди… Ми хочемо поїхати туди в командировку», — зазначила Ольга Олійнич.

Така заява обурила голову бюджетної комісії, депутатку Ірпінської міськради, майора Збройних Сил України Альону Павлову.

«Ну лірика — Амстердам і так далі. У нас зараз війна в країні … Зараз під час війни в командіровку? Я точно проти», — заперечила начальниці «Управління благоустрою міста» депутатка.

Нагадаємо, через скандали, що розгорілися у виконкомі Ірпеня навколо зарплатного фонду та місцевого бюджету, корпус радників голови Ірпінської громади Олександра Маркушина покинуло декілька чоловік. Так, Дарина Катькало пішла через “Ірпінський зарплатгейт”. Раніше на скандал відреагували своїм звільненням керуючий справами Дмитро Негреша та радник Андрій Літвинов. Причиною свого рішення Літвинов назвав “завищені заробітні плати працівників виконавчого комітету Ірпінської міської ради.

Читайте: Екс-в.о. мера Ірпеня звільнився через зарплатний скандал

Згодом вже колишній керуючий справами виконавчого комітету Ірпінської міської ради Дмитро Негреша, який обіймав цю посаду до грудня 2023 року, також заявив про фальсифікацію рішення Ірпінської міської ради щодо змін структури виконкому. 

Читайте: Екскеруючий справами мерії Ірпеня заявляє про фальсифікацію рішення міськради

Згдом телеграм-канал «Містоінформ» оприлюднив допис, де вказується, що родина та близькі депутата Ірпінської міської ради Артема Гуріна («Батьківщина») отримали по міській програмі “Турбота” у 2022 році грошову допомогу у якості малозахищених у розмірі 590 000 грн. Сам депутат заявив, що інформація – фейкова, і він не знає частину оприлюднених у публікації осіб.

Читайте:  В мережі оприлюднили документи, пов’язані зі скандалом з соцвиплатами родині депутата з Ірпеня

У вирі скандалу згодом депутатка від партії “Нові обличчя” Євгенія Антонюк заявила про отримання погроз від депутата від “Батьківщини” Артема Гуріна. За словами депутатки, колега по раді погрожував їй, чоловіку та родині за позицію щодо правомірності нарахування коштів за місцевою програмою. Сам Гурін звинувачення відкидав та наголошував про черговий інформаційний бруд довкола його особи. 

Читайте: Депутатка Ірпеня Антонюк звинуватила у погрозах фізичною розправою колегу-депутата Гуріна 

Згодом місцеві ЗМІ Ірпеня повідомили про обшуки в Ірпінській міськраді, які проводила Нацполіція в Київській області. Про обшуки також повідомляли і телеграм-канали, зауважуючи, що вони здійснювалися у мера Ірпеня та Ірпінської міськради, а також у інших посадовців. В телеграм-каналі “Інсайдер UA” розповідали, що обшуки проводяться у рамках розслідування кримінальної справи. 

Читайте: В Ірпінську міськраду з обшуками прийшла поліція, – ЗМІ

Очільник же Ірпінської громади Олександр Маркушин заперечував інформацію про обшуки в нього, яку поширили ЗМІ. Він назвав цю інформацію фейком.

Читайте: Мер Ірпеня Маркушин заперечує інформацію про обшуки

Попри те, що мер міста Олександр Маркушин заперечував оприлюднену інформацію про проведення обшуків у нього та низки працівників місцевої ради, журналісти продовжували наполягати на своєму. На підтвердження своїх слів оприлюднивши документ Святошинського районного суду м. Києва, в якому йдеться про надання дозволу Нацполіції на вилучення документів Ірпінської міськради, необхідних для встановлення обставин правопорушення щодо нарахування заробітних плат. 

Читайте: Cвятошинський райсуд надав дозвіл Нацполіції вилучити документи Ірпінської міськради, – ЗМІ

У ході 42 сесії, яка відбулася 19 липня, депутат Андрій Літвинов (“Нові Обличчя”) закликав владу врегулювати зарплати, які депутат називає незмінно високими “на тлі недостатнього фінансування ЗСУ”. 

Читайте: В Ірпінській міськраді знов спалахнув скандал через зарплати

Згодом депутати Ірпінської міськради закликали мера знову скоротили зарплатний фонд, який у квітні місяці вже був скорочений на 11 млн гривень На останній сесії міськради депутати від партій “Нові Обличчя” та “Європейська Солідарність” закликали очільника громади Олександра Маркушина врегулювати зарплати чиновників та збільшити допомогу захисникам, наголошуючи, що в червні фонд зріс до рекордних 6,5 млн гривень. 

Читайте: Ірпінські депутати закликають мера міста врегулювати зарплати виконкому

Черговий резонанс у громадськості викликало розпорядження міського голови Олександра Маркушина. Цим документом він вирішив перерозподілити бюджетні кошти з реалізації заходів із благоустрою та землеустрою на виплату заробітних плат працівникам виконкому. 

Читайте: В Ірпені обурилися перерозподілом бюджетних коштів з благоустрою на зарплати працівникам виконкому

Фото: Містоінформ

КиївВлада

Вероніка Злацька

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4