Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку “беркуту” – “Слідство.Інфо”

генерал сбу вітюк

Тимчасово відсторонений очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав, як «беркут» розстрілював протестувальників на Майдані. Тоді він був оперативним працівником служби.

Про це, як передає КВ йдеться в розслідуванні видання видання «Слідство.Інфо».

У виданні зазначили, що цю інформацію їм підтвердили в Офісі генерального прокурора, а також колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк.

“20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській під час «Революції Гідності» спецпризначенці київського «Беркуту» розстріляли 48 протестувальників та поранили ще 80-х. На одному з відео на 3 хвилині 10 секунд зі сторони «Беркуту», а саме на розі вулиць Банкова та Інститутська з’являється чоловік у цивільному одязі і темній шапці. Він знімає на свій телефон, як працівники спецпідрозділу «Беркуту» стріляють у мітингувальників”, – розповіли в розслідуванні.

В Офісі генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції Гідності, зазначили, що на тому відео ідентифікували співробітника СБУ.

«Зазначену особу допитано в якості свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано», – йдеться у відповіді на запит «Слідства.Інфо»

Водночас, екскерівник Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану Сергій Горбатюк назвав прізвище працівника спецслужби  — ним виявився Ілля Вітюк, який а той час був оперативним співробітником СБУ.

Горбатюк розповів, що зняте Вітюком оперативне відео той не надав, оскільки телефон, за його словами, у нього вкрали у спортзалі, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Не впізнав нинішній генерал і жодного з тих, хто стріляв в учасників Майдану.

На запитання «Слідства.Інфо», чому Вітюка допитали лише в 2019 році щодо подій 2014-го, Горбатюк сказав, що його особу довго не могли встановити: «А сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки. Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право». 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися з запитом до СБУ щодо участі Іллі Вітюка в подіях під час Майдану. 

Як зауважила, коментуючи “здобутки” Іллі Вітюка архітекторка Анна Кирій, у Спілки архітекторів з Вітюком є власна історія.

“Вітюк особисто організував утиски на спілку, ще й виліз на брифінг з міністром Федоровим де сидів і брехав, що архітектори – корупціонери та видавали підроблені сертифікати за хабарі. Більш того – натякав, що саме архітектори працюють на рyсню”, – зазначила вона.

Зауважимо,  у 2022 році Національна спілка архітекторів України заявила, що правоохоронці звинувачують керівництво Спілки та її співробітників у тому, що ті фактично виконують свою роботу. А обшуки, проведені у Спілці, – один з елементів тиску на архітекторів за їхню позицію по законопроєкту №5655, який лобіює голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк в інтересах великих забудовників.

Читайте: Президент НСАУ Чижевський: про брехню міністра цифрової трансформації Федорова та начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка

Анна Кирій додала, що “з цим персонажем (Вітюком – КВ) ручкаються Міністри, співпрацюють в брехні по 5655 та радісно організовують тиск на опонентів”.

Нагадаємо, мається на увазі скандальний законопроект №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”  авторства переобраної навіть після скандалів з цим проектом закону голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк. Документ був прийнятий Радою в першому читання 13 грудня 2022 року, але відтоді досі не підписаний Президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте: Будівельна мафія знов спробує протягнути через Кабмін норми містогвалтівного законопроекту, який давно не наважується підписати Президент

Як інформула КВ4 квітня “Слідство.Інфо” опублікувало розслідування, у якому повідомило, що дружина Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміум-класу на столичному Печерську. 9 квітня голова СБУ Василь Малюк відсторонив Вітюка від виконання посадових обов’язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами.

Читайте: На час перевірки розслідування “Слідство-інфо”, голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Вітюка

Фото: СБУ

КиївВлада

Олександр Попов

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

“Корупційні системи”: Нацполіція вважає, що КМДА та КП “Інформатика” загрожують національній безпеці України
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти розтрати коштів посадовцями КП “Інформатика” при здійсненні закупівель обладнання для систем відеоспостереження та керування зовнішнім освітленням. Слідчі переконані, що…
Поштова площа під загрозою провалу: закриття метро, потенційна загибель людей і Шевченківська церква
22:26 Громада та експерти наполягають на терміновому обстеженні  стану грунтів поруч із станцією метро “Поштова площа”, тимчасовому закритті самої площі для відвідування та проведення…
Гроші у прірву: Нацполіція розслідує “бюджетні розпили” при інвентаризації столичних земель
09:00 Слідчі Нацполіції вважають, що процес інвентаризації земель Києва в останні роки носить всі ознаки злочину по заволодінню бюджетними коштами шляхом зловживання службовими особами…
QlU7mDx4